Avertizare de la Phenian: Vor plăti un preţ mare

Regimul nord-coreean a avertizat, joi, Statele Unite că "vor plăti un preţ mare" pentru acuzaţiile formulate în privinţa respectării drepturilor omului, susţinând că este vorba despre o campanie de defăimare împotriva Phenianului, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

15 feb. 2018, 21:37
Avertizare de la Phenian: Vor plăti un preţ mare

Coreea de Nord avertizează că SUA „vor plăti un preţ mare” pentru acuzaţiile privind drepturile omului. Institutul pentru Studii Americane din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe susţine că SUA vor să prejudicieze imaginea Phenianului, să provoace presiuni internaţionale şi să justifice încercarea de a înăbuşi regimul de la Phenian.

„SUA ar trebui să manifeste prudenţă şi autocontrol, având în vedere faptul că va plăti un preţ mare pentru toate consecinţele care vor urma în cazul în care vor continuă să comploteze împotriva Coreei de Nord, arătând cu degetul în mod nefondat către presupusa problemă privind drepturile omului din Coreea de Nord”, a transmis un purtător de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene, citat de agenţia de stat KCNA.

Ministerul nord-coreean de Externe a mai transmis că preşedintele american Donald Trump este responsabil pentru implicarea unor „dezertori” în planul împotriva Coreei de Nord, catalogând aceste persoane „gunoaie umane”.

Oficialul nord-coreean citat a invocat ca exemplu de defăimare cazul studentului american Otto Warmbier, care a fost reţinut în Coreea de Nord şi care a murit la scurt timp după ce a fost repatriat în SUA anul trecut, fiind în comă.

Situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord a fost aspru criticată în repetate rânduri de către Statele Unite şi ONU. Potrivit unor estimări, aproximativ 120.000 de persoane sunt prizonieri politici ai regimului de la Phenian. O comisie a Naţiunilor Unite a publicat un raport cuprinzător în 2014, potrivit căruia Coreea de Nord comite încălcări ale drepturilor omului „fără precedent în lumea contemporană”. Raportul a fost întocmit în baza mărturiilor a sute de exilaţi nord-coreeni.

Femeile din Coreea de Nord nu au acces la educaţie corespunzătoare şi la oportunităţi de angajare, fiind adesea victimele violenţei domestice şi agresiunii sexuale la locul de muncă, potrivit unui raport prezentat recent de către un comitet din cadrul ONU. Regimul de la Phenian a catalogat aceste rapoarte drept ficţiuni redactate de către Statele Unite şi aliaţii lor.