ALERTĂ LA MARE. Apa litoralului din BULGARIA este infectată cu VIRUSUL HEPATIC A

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

RomaniaTV.net
04 iul. 2014, 05:39
ALERTĂ LA MARE. Apa litoralului din BULGARIA este infectată cu VIRUSUL HEPATIC A

Potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, cauza o reprezintă inundaţiile provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, informează MAE.

Citeşte şi ANUNŢ IMPORTANT al autorităţilor privind calitatea apei mării pe litoralul românesc

Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat joi că urmare unor analize ale apei de mare din zona ‘Plaja ofiţerilor – Varna’ s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică ‘Escherichia coli’ şi ‘enterococi intestinali’.

Specialiştii le recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Autorităţile bulgare dezmint

Autorităţile bulgare au dezminţit informaţia potrivit căreia ar exista un focar de infecţie cu hepatită A generalizat pe toată zona Varna, a precizat Sebastian Constantinescu, director general al agenţiei Travel Planner, potrivit Agerpres. ,,Principalele staţiuni din regiunea Varna – Nisipurile de Aur şi Albena – se află la 20-30 de km de zona ,,Plaja ofiţerilor’, din oraşul Varna. În plus, staţiunile din sudul litoralului bulgăresc nu sunt afectate sub nicio formă, aflându-se la minimum 70-80 km sud de Varna’, afirmă Constantinescu.

Ministerul Afacerilor Externe a emis, vineri dimineaţă, o informare pentru cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre conform căreia există risc ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, cauza o reprezintă inundaţiile provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, informează MAE. ,,Recomandăm turiştilor să fie calmi, deoarece nu au motive de a intra în panică. De asemenea, le sugerăm să nu sune la agenţiile de turism, ci să trimită eventual email-uri şi vor primi astfel clarificări suplimentare. Agenţiile de turism primesc deja foarte multe telefoane, neputând să le facă faţă, riscând astfel să le fie perturbată activitatea de zi cu zi’, a spus Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Reprezentanţii agenţiilor de turism aşteaptă, în curând, o confirmare de la Ministerul Sănătăţii de la Sofia referitoare la posibila răspândire a virusului în toată regiunea Varna şi va oferi amănunte suplimentare. ,,Potrivit autorităţilor din Bulgaria, acest virus nu periclitează sănătatea turiştilor, nefiind localizat într-o zonă turistică’, spune reprezentantul Travel Planner.