Avertizările de inundaţii au fost restrânse pe râurile din sudul ţării

Luni, la ora 12:00, s-a redus semnificativ extinderea sectoarelor cu depaşiri ale cotelor de aparare pe râurile din jumătatea de sud a ţării, iar pe cursurile superioare şi mijlocii ale acestor râuri s-au înregistrat valorile maxime ale undelor de viitură, în conformitate cu avertizarile şi prognozele hidrologice.

21 apr. 2014, 11:22
Avertizările de inundaţii au fost restrânse pe râurile din sudul ţării

Au fost reduse avertizările COD ROŞU la COD PORTOCALIU, pe râurile Prahova, Teleajen şi Ialomiţa până la Coşereni. Nivelul înregistrat pe râul Teleajen este sub cota de atenţie, se mai înregistrază cota de inundaţie pe râul Prahova la Adâncata, fără pagube, şi Coşereni, pe râul Ialomiţa, dar în zona îndiguită, fără probleme de tranzitare a apelor.

A fost ridicată avertizarea Cod Portocaliu de pe râul Vedea sector Buzesti-Valeni, ca urmare a scăderii debitelor sub cotele de apărare.

Este în vigoare avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU din 20.04.2014, emisă de INHGA şi avertizarea hidrologică COD ROŞU emisă la nivel local de A.B.A. Argeş-Vedea, pentru sectorul râului Vedea, confluenţa cu râul Teleorman, în aval până la Dunăre. Şi pe acest sector aflat sub avertizare, sunt înregistrate scăderi semnificative de niveluri la staţia Alexandria/ râul Vedea, de la un maxim înregistrat la ora 00:00, de 593 cm, la un nivel de 485 cm, la ora 12:00, (scădere de 107cm). Din măsuratori locale, pe sectorul Storobaneasa, Smardioasa, Cervenia, Pauleasca, Frumoasa si Contesti, se înregistrează săaderi de nivele de cca 10-15 cm, fapt ce a permis ca digurile să nu fie depăşite.   

Pe râul Câinelui, zona Vârtoapele sunt înregistrate scăderi uşoare de niveluri, estimându-se scăderi pronunţate în cursul nopţii.

În cursul nopţii, directorul general Vasile Pintilie, a coordonat echipele AN Apele Române, sprijinite de forţe ale IJSU Teleorman şi Jandarmerie, pentru supraînalţarea sş consolidarea digurilor care apără localităţile Smardioasa, Smardioasa, Cervenia, Pauleasca, Frumoasa şi Contesti, diguri care au fost în această perioadă la limita deversării.

Se continuă activităţile de consolidare şi monitorizare a comportamentului lucrărilor de aparare pe perioada viiturii.