Avion militar rusesc doborât în Siria: Bashar al-Assad nu l-a sunat pe Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a avut niciun contact (telefonic) cu omologul său sirian Bashar al-Assad după incidentul legat de avionul de recunoaştere rusesc de tipul Il-20, care a fost doborât accidental în noaptea de luni spre marţi de apărarea antiaeriană siriană, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti şi Interfax.

RomaniaTV.net
19 sept. 2018, 12:58
Avion militar rusesc doborât în Siria: Bashar al-Assad nu l-a sunat pe Putin

„Nu”, a răspuns Peskov, întrebat dacă Bashar al-Assad l-a sunat pe Putin după acest incident, în care şi-au pierdut viaţa toate cele 15 persoane aflate la bordul Il-20.

Kremlinul nu ştie dacă armata siriană a furnizat părţii ruse date despre avionul doborât, a mai spus Peskov, adăugând că acest aspect l-ar putea elucida responsabili de la Ministerul Apărării rus.

În cazul incidentului legat de Il-20, preşedintele rus se ghidează – potrivit acestuia – după informaţiile pe care le primeşte de la Ministerul Apărării şi Statul Major al armatei ruse, informează TASS.

Armata rusă a dat vina mai întâi pe Israel pentru doborârea accidentală a avionului de recunoaştere Il-20 de către antiaeriana siriană, susţinând că aparatul a fost lovit în timpul unui raid efectuat de patru avioane de vânătoare F-16 israeliene asupra unor poziţii în Latakia, în nord-vestul Siriei. Mai mult, potrivit armatei ruse, piloţii israelieni, acoperindu-se cu Il-20, l-au plasat sub focul apărării antiaeriene siriene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat regretul marţi seara într-o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis asistenţă din partea Israelului în derularea anchetei cu privire la tragica întâmplare.

Pe un ton mult mai conciliant faţă de Israel, preşedintele rus a evocat marţi după-amiază un „concurs de circumstanţe accidentale tragice”, dar a avertizat că Rusia va lua măsuri pentru consolidarea securităţii militarilor săi care staţionează în Siria, fără să ofere detalii.

De asemenea, preşedintele SUA, Donald Trump, i-a transmis condoleanţe şefului statului rus pentru moartea celor 15 militari la bordul avionului Il-20.

Din partea Siriei, doar reprezentantul permanent al Damascului la ONU, Bashar Jaafari, şi-a exprimat regretul şi a atribuit Israelului responsabilitatea pentru acest incident.

Rusia, considerată un aliat ferm al regimului Bashar al-Assad, intervine de la sfârşitul anului 2015 în Siria, în favoarea forţelor proguvernamentale.