Avocat: Elena Udrea are carnet de refugiat politic pe un an, care o protejează de eventualele cereri de extrădare

Avocatul Veronel Rădulescu a anunţat, vineri, la instanţa supremă, că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Ulterior, în faţa presei, avocatul Elenei Udrea a completat că fostul ministru a primit în Costa Rica un carnet provizoriu de refugiat, valabil un an de zile, dar că aceasta are "aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent" şi este protejată în eventualitatea unei cereri de extrădare în România.

RomaniaTV.net
13 apr. 2018, 10:02
Avocat: Elena Udrea are carnet de refugiat politic pe un an, care o protejează de eventualele cereri de extrădare

„În prezent, doamna Elena Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei ONU pentru refugiaţi din 1956. (…) În 21 martie, s-a acordat acest statut, care o protejează de eventualele cereri de extrădare. (…) Odată ce a primit carnetul de refugiat are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa este procedura. Am mai depus un document prin care Elena Udrea a solicitat în Costa Rica să răspundă în scris care îi spun drepturile şi obligaţiile statutului, care e legislaţia interna la care ne raportăm. (Prin carnetul provizoriu de refugiat politic n.red.) are aceleaşi drepturi ca şi cel cu statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând”, a explicat avocatul Veronel Rădulescu.

Avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, le-a comunicat vineri magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că fostul ministru are, din luna martie, statutul de refugiat politic şi că doreşte să fie audiată în dosarul Bute, în care e acuzată de fapte de corupţie, prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.

„Doamna Elena Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…) Convenţia prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (…) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, citat de Mediafax.

„Din 89 și până în prezent nu cred ca a mai existat situația ca un fost demnitar al statului roman sa primească statutul de refugiat politic într-un stat membru al convențiilor internaționale. Elena Udrea are în prezent reședință în Costa Rica, iar ea beneficiază de cel mai larg exercițiu al drepturilor prevăzute de statul în care se află”, a adăugat avocatul.

Procurorul DNA a contestat însă afirmaţiile avocatului Elenei Udrea.

„Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susţinea în faţa noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul DNA în faţa instanţei. 

Instanţa supremă a respins toate cererile avocatului Elenei Udrea.