Gabriela Firea a depus contestaţia împotriva suspendării urmăririi penale a lui Băsescu. Ce spune documentul

Avocatul Lucian Bolcaş, avocatul senatorului Gabriela Firea, a depus joi la Parchetul General o plângere împotriva ordonanţei prin care s-a dispus suspendarea urmăririi penale în cazul plângerii penale formulate împotriva preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi şantaj.

24 apr. 2014, 10:05
Gabriela Firea a depus contestaţia împotriva suspendării urmăririi penale a lui Băsescu. Ce spune documentul

În plângere se arată că declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa Gabrielei Firea exced atribuţiile preşedintelui României şi se cere începerea anchetării şefului statului pentru ameninţare şi şantaj, în condiţiile în care Parchetul a spus iniţial că Băsescu are imunitate până în decembrie, când îi încetează mandatul.

În plângerea depusă de Gabriela Firea se arată că aplicabilitatea textului privind imunitatea preşedintelui „nu instituie o imunitate generală ci este cantonată la atribuţiile prezidenţiale” şi „constă în a stabili dacă fapta denunţată reprezintă o îndeplinire a atribuţiilor legate de exercitarea mandatului de preşedinte”.

„Din acest punct de vedere nu se poate demonstra că ameninţarea unui senator al României cu posibila dispariţie a soţului dacă “nu stă în banca ei” ar putea constitui o activitate de exercitare a atribuţiilor prezidenţiale astfel după cum sunt prevăzute de art.91-94 ş.urm. din Constituţia României si ar intra sub incidenta protectiei imunitatii prevazute de art. 84 alin 2 din Constitutia Romanaiei. A face afirmaţii cu privire la o achiziţie cu caracter privat a propriei familii, privind lanţul deţinerilor succesive investigat de o comisie parlamentară din care fac parte, consider că excede acestor atribuţii. Tot astfel între atibuţiile constituţionale ale Preşedintelui Româmiei nu se poate enumera promisiunea unui rău mare ca definiţie a ameninţării penale”, se arată în documentul citat.

Citeşte şi Traian Băsescu: Plângerea penală a parlamentarilor PSD este o acţiune politică

„Faţă de depăşirea atribuţiilor constituţionale ale Preşedintelui României, în cauză, nu se poate vorbi de o activitate ce ar cădea sub incidenţa art. 84 al.(2) din Constituţia României ce ar putea fi ocrotită de imunitate. În aceste condiţii nu sunt aplicabile nici prevederile art.96 din Constituţia României privind punerea sub acuzare de care face vorbire Ordonanţa criticată întrucât aceasta este o instituţie juridică ( şi nu o “precizare suplimentară”  Cum o defineşte Ordonanţa – pag 2 al.6 ) specifică singurei modalităţi de ridicare a imunităţii care poate exista insa numai în condiţiile art. art.84 al.(2) din Constituţia României, ce nu este aplicabil în speţă. Astfel, în lipsa stabilirii dacă afirmaţiile în discuţie fac sau nu parte din atribuţiile Preşedintelui şi sunt deci ocrotite de imunitatea prevăzută de art.84 al.(2) din Constituţia României, în limitele art.72 al.(1), invocarea lor pentru justificarea soluţiei adoptate este lipsită de orice eficienţă juridică”, se precizează în plângerea senatorului PSD.

Parchetul a decis că Traian Băsescu nu va fi urmărit penal pentru şantaj şi ameninţare din cauza imunităţii pe care o are ca preşedinte.

Lucian Bolcaş intenţionează să trimită şi o solicitare Curţii Constituţionale pentru ca judecătorii acesteia să emită un punct de vedere asupra limitele imunităţii şefului statului.

La ieşirea de la Parchet, Lucian Bolcaş a subliniat că este vorba de un act procedural normal depus la procurorul ierarhic superior şi prin care se contestă ordonanţa de suspendare a urmării penale în considerarea unei pretinse imunităţi prezidenţiale.

„Această plângere combate argumentele juridice care sunt sau poate nu sunt suficiente în această ordonanţă. (…) Problema pe care aţi pus-o (n.r. – imunitatea preşedintelui) depăşeşte o chestiune pură de drept. Dacă o persoană care personifică un organ al statului se bucură de imunitate absolută, aceasta înseamnă dictatură. (…) Democraţia înseamnă că toţi suntem egali în faţa legii”, a afirmat Bolcaş.

El a precizat că va ataca şi la instanţă în cazul respingerii contestaţiei.

„Aici se îmbină două lucruri. Este demnitatea doamnei senator Gabriela Firea. Este demnitatea instituţiei pe care o reprezintă – Senatul României. Dar mai există şi altceva – o demnitate constituţională”, a susţinut avocatul.

Bolcaş a luat această decizie după ce Parchetul a anunţat că nu va începe cercetările în cazul plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu pentru şantaj şi ameninţare decât după ce mandatul de preşedinte al lui Băsescu se va încheia.

Parchetul ICCJ a dispus, pe 18 aprilie, urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de senatorul PSD Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor. Procurorii au suspendat punerea în mişcare a acţiunii penale, întrucât Traian Băsescu are imunitate până la finalul mandatului de preşedinte.

Senatorul PSD Gabriela Firea a depus plângere penală pe numele lui Traian Basescu, acuzându-l pe preşedinte i-a terfelit pe toţi cei apropiaţi ei. Firea a mers la Parchetul ICCJ, însoţită de avocatul ei, Lucian Bolcaş, şi îl acuză pe Traian Băsescu de amenintare si santaj.

„Pentru ca, printre puncte punctele si suspensiile presedintelui, cu privire la faptul ca toti barbatii care au fost sprijiniti de mine in viata mea au sfarsit-o prost, el s-a gandit si la tatal lui, la primul meu sot, care, intr-adevar, a sfarsit-o prost, si anume a decedat, dupa cinci ani de suferinta, de boala, dar nu din cauza senatorului Firea, care face parte din comisia de ancheta Nana. Si vreau sa ii spun lui Traian Basescu mesajul din partea fiului meu cel mare, ca el ma iubeste, ca ma sustine si ca nu ii este rusine cu mine, si nu se considera ghinionist ca sunt femeia principala din viata lui”, a spus Gabriela Firea vizibil emotionata.

Ea a adaugat ca Traian Basescu ca i-a terfelit pe toti cei apropiati ei si i-a mai ramas sa se razboiasca doar cu mortii, cu fostul ei sot.

„Pentru ca i-a terfelit pe toti cei apropiati, a rezolvat-o prin jigniri si cu fostii mei sefi Dan Voiculescu si Mugur Isarescu, l-a amenintat cu arestul pe sotul meu actual, primarul orasului Voluntari, Florentin Costel Pandele, nu i-a mai ramas nimic domnului Traian Basescu decat sa se razboiasca cu mortii, cu fostul meu sot, intinandu-i memoria. Ma astept ca in ziua in care raportul Comisiei Nana va fi prezentat in plenul Parlamentului, Traian Basescu, tot de la tribuna Palatului Cotroceni, si tot cu steagurile in spate, sa vina sa faca dezvaluiri in legatura cu fiul meu, de un an si zece luni”, a mai spus Firea.

Senatorul a mai spus ca l-a iertat pe presedinte, in calitate de om, pentru ca este Saptamana Mare, dar are datoria sa apere onoare Parlamentului Romaniei.

Plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu a fost depusă după ce, în cadrul unei emisiuni, şeful statului i-a transmis fostei jurnaliste Gabriela Firea, membru în Comisia Nana, să fie foarte atentă la soţul ei, Florentin Pandele, că s-ar putea să nu mai ajungă într-o zi acasă.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a revenit cu un nou atac la adresa senatorului PSD Gabriela Firea şi a soţului acesteai, primarul oraşului Voluntari Florentin Pandele. Şeful statului a spus că Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie” şi l-a sfătuit pe premierul Ponta să nu o ia purtător de cuvânt deoarece „poartă ghinion oricărui bărbat pe care spune că îl sprijină”, făcând referire la activitatea ei în guvernul Isărescu, în anul 2000.