Avocatul lui Marko Attila: Deputatul UDMR s-a mutat în Ungaria. Se poate cere mandat european de arestare

Udemeristul Marko Attila a demisionat, miercuri, din Camera Deputaţilor. Deputatul UDMR a trimis, prin fax, la Cameră, o cerere de mână, după ce DNA a cerut pentru a doua oară arestarea acestuia. Plenul urma să dezbată şi să voteze miercuri solicitarea DNA, însă şedinţa s-a amânat. Între timp, avocatul deputatului UDMR a anunţat că acesta s-a mutat în Ungaria, că autoritățile judiciare române au dreptul să emită un mandat european de arestare, dar decizia finală aparţine autorităţilor de la Budapesta.

RomaniaTV.net
01 apr. 2015, 15:18
Avocatul lui Marko Attila: Deputatul UDMR s-a mutat în Ungaria. Se poate cere mandat european de arestare

Avocatul lui Marko Attila, deputatul UDMR demisionar din Parlament, a declarat, miercuri, la B1Tv, că autoritățile române au dreptul să emită un mandat european de arestare pe numele deputatului.

„Civilizat e așa cum crede fiecare de bună cuviință să se comporte în situații speciale. Domnul Marko Attila a decis să domicileze în Ungaria din motive strict personale care i-au format convingerea în acest sens. Motive care au în vedere și situația judiciară. Am fost în Ungaria și m-am întâlnit cu domnia sa acolo. Nu mi-a comunicat dacă are de gând să se întoarcă sau nu în țară. Este opțiunea dânsului, nici eu și nimeni altcineva nu poate să decidă în locul domniei sale și, ca atare, aștept și eu să văd ce va decide în perspectivă. (…) Autoritățile judiciare române au dreptul să treacă la emiterea unui mandat inclusiv european de arestare, că va fi pus în executare sau nu, se va vedea la momentul respectiv. Poate autoritatea judiciară competentă din statul judiciar să aprecieze că nu sunt îndeplinite criteriile din convenția națională și să nu procedeze la executarea mandatului”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marko Attila.

Marko Attila a demisionat, miercuri din Parlament.

„Azi am demisionat din functia de deputat. A fost cea mai grea decizie a vieţii mele, să mă retrag de bunăvoie şi nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat întreaga viaţă”, a scris Marko Attila pe Facebook.

Demisia a fost trimisă la Biroul permanent al Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaţilor a decis însă că demisia nu este validă, deoarece a fost trimisă prin mail, ca o poză scanată, fără să aibă o semnătură electronică. Deputații au considerat că, în lipsa unei hârtii în original, această demisie nu poate fi citită în fața plenului.

Deputaţii au decis astfel să amâne cu o săptămână votul în cazul deputatului UDMR, Marko Attila, timp în care acesta poate să trimită demisia în original.

DNA a transmis două cereri de arestare pe numele deputatului UDMR, Marko Attila. După votul la prima solicitare, udemeristul a plecat din ţară, el aflându-se la Budapesta.

Miercuri, plenul Camerei urma să decidă şi în privinţa celei de-a doua cereri de arestare a deputatului. Comisia Juridică a dat aviz favorabil cererii procurorilor.