Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la standardele duble ce ar fi practicate de marile branduri

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la standardele duble ce ar fi practicate de marile branduri la produsele alimentare, demersul survenind protestului statelor din Grupul de la Vişegrad împotriva acestora şi a monitorizării fenomenului de către ministerul Agriculturii din România.

27 mart. 2017, 14:30
Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la standardele duble ce ar fi practicate de marile branduri

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la informaţiile privind protestul statelor din Grupul de la Vişegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 16 şi art. 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”, se menţionează într-un comunicat remis luni. 

Avocatul Poporului citează, în comunicat, informaţii publicate pe mai multe canale media din România referitoare la faptul că Grupul de la Vişegrad a făcut apel la celelalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania şi Austria, iar practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj, se menţionează în comunicat. 

De asemenea, Avocatul Poporului menţionează, în comunicat, faptul că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că se va constitui „un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru a stabili dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România.

Potrivit comunicatului menţionat, Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel, în 14 martie 2017, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O’Reilly.