Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu retragerea de pe piață a unui medicament pentru tratarea epilepsiei

Avocatul Poporului (AP) a anunțat vineri că s-a sesizat din oficiu în legătură cu retragerea de pe piață a medicamentului Trileptal, folosit în tratarea epilepsiei, fiind posibilă o încălcare a Constituției.

17 nov. 2017, 14:21
Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu retragerea de pe piață a unui medicament pentru tratarea epilepsiei

„Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești, s-a sesizat din oficiu în legătură cu retragerea de pe piață a medicamentului Trileptal 300 mg/600 mg (substanță activă Oxcarbazepinum), folosit în tratarea epilepsiei. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 34 și articolului 52 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”, se precizează într-un comunicat al AP.

Avocatul Poporului a informat că sesizarea a intervenit în urma unei audiențe telefonice acordate unui petent, precum și a examinării unor informații furnizate de mass-media.

„În vederea clarificării aspectelor sus-menționate, reprezentanții Avocatului Poporului au purtat o discuție informală cu un reprezentant al companiei care deține autorizația de punere pe piață a medicamentului Trileptal în cele două concentrații de 300 mg, respectiv 600 mg, discuție din care au reieșit următoarele aspecte: compania a notificat Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, în 7 septembrie 2016, despre intenția de retragere a acestui produs de pe piață; în decursul timpului care a trecut de la data notificării și până în luna septembrie 2017 inclusiv, compania a avut numeroase întâlniri atât cu reprezentanții Ministerului Sănătății, cât și cu cei ai Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, fără să se ajungă însă la un rezultat”, se menționează în comunicat.

Din discuții a mai reieșit, a adăugat Avocatul Poporului, că reprezentanții companiei afirmă că înțeleg dramatismul acestei situații și faptul că medicii specialiști nu ar fi avut timp suficient pentru a institui măsurile terapeutice alternative, motiv pentru care susțin că vor importa în luna noiembrie o cantitate suplimentară de Trileptal 300 mg/600 mg, dar această măsură temporară nu rezolvă situația pe fond. În opinia importatorului, în acest moment singura terapie alternativă ar putea fi cu substanță activă simplă Carbazepină. Decizia de instituire a tratamentului cu acest compus activ aparține exclusiv medicului specialist, a explicat sursa citată.