Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu situaţia rezidenţilor care au promovat examenul, dar nu le-a fost confirmat titlul

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și s-a adresat Ministerului Sănătății în legătură cu situația cadrelor medicale și a farmaciștilor care au promovat examenul de rezidențiat, dar nu le-a fost confirmat titlul de medic, medic dentist sau farmacist.

RomaniaTV.net
19 ian. 2018, 08:57
Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu situaţia rezidenţilor care au promovat examenul, dar nu le-a fost confirmat titlul

Potrivit News.ro, „Șeful Secției de chirurgie plastică de la Spitalul Județean Brașov relatează cazul unui tânăr medic rezident devenit șomer după ce i-a expirat perioada de pregătire și după ce nu i-a fost eliberată diploma de specialist”. Șeful secției prezenta pe pagina personală de Facebook cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie 2017, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist, obținând la examenul de specialitate nota 9,11, dar care acum este șomer. În absența diplomei de medic specialist, care nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susținerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul Medicilor, pentru a obține autorizația de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale. Cazul tânărului medic, pe care șeful secției îl prezintă sub numele Radu, este unul generic, reprezentativ pentru situația multora dintre medicii tineri. Totodată, Șeful Secției de chirurgie plastică de la Spitalul Județean Brașov precizează că nu este vorba doar de Radu, „ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenți aflați în aceeași situație și cărora Ministerul Sănătății nu și-a făcut timp ca să le elibereze diplomele de medici specialiști pe care și le-au câștigat prin concurs în urmă cu două luni”.

Avocatul Poporului precizează într-un comunicat că potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului „Instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie eliberează diplome care certifică absolvirea stagiilor de pregătire în specialitate. Etapa ulterioară încheierii pregătirii în rezidenţiat o constituie examenul pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist, cuprinzând o probă scrisă şi probe clinice sau practice”, iar în conformitate cu dispozițiile alin. (4) și (5) din același act normativ „La examen se pot prezenta doar medicii, medicii dentişti sau farmaciştii care au efectuat integral programul de pregătire şi au obţinut diploma eliberată de instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie. Prin excepţie de la prevederile alin. (4), la examen se pot prezenta şi rezidenţi aflaţi în ultimele 6 luni dinaintea finalizării integrale a pregătirii, pe baza propunerii coordonatorului sau directorului de program de rezidenţiat şi numai cu aprobarea ministrului sănătăţii, cu obligaţia finalizării de către aceştia a programului de pregătire”.