Avocatul proprietarilor statuii Cuminţenia Pământului dezvăluie detalii din contractul cu Guvernul

Bogdan Grabowski, avocatul moştenitorilor operei Cuminţenia Pământului, a declarat marţi că la data convenită în acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul român va plăti 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma strânsă prin subscripţia publică lansată de Guvern.

23 aug. 2016, 13:54
Avocatul proprietarilor statuii Cuminţenia Pământului dezvăluie detalii din contractul cu Guvernul

Bogdan Grabowski a afirmat că sursa banilor pe care Guvernul îi va plăti pentru opera lui Constantin Brâncuşi este puţin importantă.

„Statul român s-a angajat şi contractul este semnat. Banii trebuie plătiţi, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie”, a declarat avocatul, citat de News.ro.

„Proprietarii şi ministerul au un acord cu privire la acest drept de preempţiune în care scrie că statul român va da 11 milioane de euro necondiţionat. La 31 octombrie, toţi banii trebuie plătiţi”, a completat avocatul.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a anunţat marţi, pe pagina sa de Facebook, că suma totală strânsă din donaţii pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, este de 562.117 de euro.

Citeşte şi: Subscripţia pentru Cuminţenia Pământului a ajuns la aproape 10%: 562.000 de euro, din necesarul de 6 milioane