BACALAUREAT 2014, stenograme incredibile: „Se rezolvă, pac, pac, pac”

În învăţămânul bihorean pilele, cunoştinţele şi relaţiile decid note, medii şi examene, pentru elevi şi dascăli deopotrivă. O demonstrează chiar interceptările convorbirilor telefonice ale fostului director a Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, inculpat pentru corupţie de către procurorii Parchetului Bihor.

21 aug. 2014, 08:56
BACALAUREAT 2014, stenograme incredibile: „Se rezolvă, pac, pac, pac”

Stenogramele dezvăluie cum a fost „vândut” Vonea chiar de prietena sa, Ramona Bacter, fostă şefă a Serviciului Juridic al Inspectoratului Şcolar şi apoi la Universitate, dar şi cum directorul se vedea viitorul inspector general, cum şi-a rezolvat propriile examene la facultate şi cum şi-a pârât o profesoară care, ignorând pilele, l-a picat, scrie ebihoreanul.ro.

Citeşte şi Beizadelele care au picat în vară îşi încearcă din nou norocul la examenul de BAC

Lanţul turnătorilor

Cazul fostului director al Colegiului Şaguna, arestat pe 7 iulie pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, a fost prezentat pe larg. Răzvan Vonea a intrat în vizorul procurorilor cu ocazia unor investigaţii declanşate împotriva predecesoarei sale, Antiana Man, acuzată de delapidare şi fraudarea unor examene de Bacalaureat în anii 2011 şi 2012. Cum legea permite reducerea pedepsei pentru cei care facilitează dovedirea altor infractori, femeia şi-a pârât complicii, printre care şi pe Ramona Bacter, fosta juristă şefă a IŞJ, între timp ajunsă pe aceeaşi funcţie la Universitate.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Mulţi absenţi la proba orală de limba română

La rându-i, Bacter l-a turnat pe Vonea, dezvăluind că acesta îi rezolvase, pe bani, note de trecere pentru un elev şi chiar pentru sora sa, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea. Iniţial, Bacter a dat în schimbul acestui serviciu 100 euro, dar după examen Vonea i-a scris pe mesageria Facebook că a „îmbunătăţit” pachetul pentru amicul său cu „un whisky, o cafea şi un parfum”, cerând, prin urmare, ca aceste bunuri să-i fie returnate.

Şpagă în direct

Ca să scape şi ea mai uşor, Bacter a fost de acord să-l provoace pe Vonea la noi discuţii, pe care să le şi înregistreze. Aşa au aflat procurorii că directorul pregătea noi afaceri, cea mai importantă fiind găsirea unei metode prin care să rezolve Bacalaureatul pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Florin Popa, ajuns om de afaceri şi dispus să ofere în schimb 5.000 euro. Care era metoda? S-o pună pe Bacter şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-i ajute protejatul.

Vonea: Îi un om serios, îi drăguţ, de gaşcă. Da’ nu învaţă, ştii tu, nu învaţă copilu’…

Bacter: Şi mie îmi pică 5.000? Cât dracu’ dă ăla dacă mie îmi pică 5.000?

Vonea: Nu te interesează..

Afacerea a căzut, însă, doar pentru că în acest an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public. Dar procurorii n-au stat cu mâinile în sân şi au supravegheat cu atenţie întreaga „trupă”. Astfel, poliţiştii au descins în timpul examenului, prinzându-l pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate.

Rezolvatorul

Afacerile lui Vonea nu s-au limitat doar la atât. Stenogramele dezvăluie că directorul obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţii lor pentru a le oferi subiectele pentru teze şi negocia cu elevii notele pe care urma să le treacă în catalog. Aşa a făcut, de pildă, în cazul lui Vasile Cioran, elev în clasa XII B, care „uitase” să predea un referat şi a apelat la el la sfârşitul anului şcolar ca să nu rămână cu media neîncheiată:

Cioran: Nu mă puteţi încheia şi vi le trimit peste juma’ de oră?

Vonea: Să te închei? Noa, da’ ce notă să-ţi dau că te închei?

Cioran: Daţi-mi cât o fi, dom’ profesor, numa’ nu mă lăsaţi neîncheiat. Serios acuma! 7, 8, cât vreţi dumneavoastră, 6…”

Vonea a rezolvat şi examenul de grad pe care trebuia să-l susţină o altă prietenă, Dora Negruţiu, la care el urma să fie examinator desemnat de Inspectorat, alături de o angajată a Casei Corpului Didactic, Verghelia Tiurbe, şi de un reprezentant al Universităţii, Oana Secară. Directorul nu doar că şi-a învăţat amica „tarifele” practicate – 100 euro pentru preşedintele comisiei de evaluare, adică pentru Tiurbe, şi 300 lei pentru celălalt membru, Secară – ci, pe 26 mai, le-a sunat pe celelalte două examinatoare şi apoi a însoţit-o pe Negruţiu la înmânarea şpăgilor.

Negruţiu: Astăzi le rezolvăm pe amândouă?

Vonea: Eu le sun pe femei… Merem, rezolvăm, pac, pac, pac!

Pile şi la facultate

Vonea era sunat de zeci de elevi şi părinţi care cereau note, motivarea absenţelor ori rezolvarea unor probleme întâmpinate cu alţi dascăli. Şi asta nu doar la colegiul unde era director, ci şi la şcoala pe care o condusese anterior, Colegiul Partenie Cosma. „Sun din partea…”, „nu rămân dator”, „va fi bine” – sunt doar câteva din expresiile care denotă că serviciile nu erau prestate gratis.

La rându-i, Vonea apela la alţi „rezolvatori” pentru propriile probleme. Cum nu i-a ajuns că era profesor de economie şi director, ci s-a înscris şi la a doua facultate, de Istorie-Geografie, a vrut să-şi „bifeze” modulul pedagogic cu ajutorul Georgetei Groza, secretar şef la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic (DPPPD). La schimb, aceasta i-a cerut „pile” la Electrica şi la CAO, de unde avea de obţinut avize. Cum Vonea s-a executat rapid, şi Groza a făcut la fel.

Continuarea aici.