BACALAUREAT SPECIAL pentru DIASPORA. Care sunt materiile la care se va da examen

Fost ministru al Educaţiei, Liviu Pop, are un proiect de lege pentru un bacalaureat special al românilor din străinătate.

11 oct. 2018, 11:32
BACALAUREAT SPECIAL pentru DIASPORA. Care sunt materiile la care se va da examen

Proiectul de lege pentru Bacalaureat special pentru românii de pretutindeni a şi trecut de Camera Deputaţilor, conform portalului edupedu.ro.

Citeşte şi Referendum 6-7 octombrie. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 35 de secţii de votare

Proiectul lui Liviu Pop prevede un examen „specific” pentru elevii „care au urmat studiile liceale în limba română pe teritoriul altui stat”, examen cu titlul „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”. Deşi este iniţiatorul proiectului, Pop nu ştie dacă acest BAC va avea aceleaşi examene cu Bacalaureatul susţinut în România: „Lista probelor, conţinutul programelor, calendarul, metodologia, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o metodologie specifică”, se arată în proiectul său de lege.

Liviu Pop a declarat că a iniţiat proiectul de lege pentru românii care trăiesc în Ucraina. Textul nu vorbeşte nicăieri, însă, că este doar pentru minoritatea română din Ucraina.

Conform proiectului lui Liviu Pop, „Guvernul sprijină învăţământul în limba română în ţările în care trăiesc români, cu respectarea legislaţiei statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini înfiinţarea de unităţi şcolare, cu predare în limba română, în conformitate cu legislaţia statului respective” şi „Ministerul Educaţiei Naţionale organizează anual, un examen specific, denumit în continuare „bacalaureat pentru românii de pretutindeni”, adresat elevilor care au urmat studiile liceale în limba română pe teritoriul altui stat. Lista probelor, conţinutul programelor, calendarul, metodologia, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o metodologie specific”, se arată în proiectul lui Liviu Pop, pentru bacalaureatul special al românilor din străinătate.