Băjenaru: 500 de bolnavi cu scleroză multiplă aşteaptă de un an tratamentul, riscând invaliditatea

Peste 500 de bolnavi de scleroză multiplă, cea mai invalidantă suferinţă a adultului tânăr, aşteaptă de un an includerea pe liste şi accesul la tratament, în condiţiile în care, netratată la timp, boala duce la invaliditate ireversibilă, spune medicul Ovidiu Băjenaru.

12 feb. 2014, 13:18
Băjenaru: 500 de bolnavi cu scleroză multiplă aşteaptă de un an tratamentul, riscând invaliditatea

Ovidiu Băjenaru, şeful Secţiei de neurologie de la Spitalul Universitar din Capitală, a făcut această declaraţie cu ocazia lansării campaniei naţionale de informare şi susţinere a drepturilor pacienţilor „Împreună învingem scleroza multiplă”, potrivit Mediafax.

Scleroza multiplă este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Includerea pacienţilor în tratament aduce multiple beneficii pentru aceştia. 17% dintre ei ajungând să nu mai facă niciun puseu sau să facă cel mult unul la 1-2 ani. Pe lista de aşteptare sunt 500 de pacienţi care, de un an, aşteaptă acest tratament. După ghidurile internaţionale ei nu ar trebui să aştepte nici măcar o zi pentru că, netratată la timp, boala duce la invaliditate ireversibilă„, a precizat Băjenaru.

Potrivit medicului, în perioada 2000 – 2013, au fost incluşi în tratament 2.500 de pacienţi, dar numărul acesta este încă mic faţă de nevoi.

Am început spre sfârşitul anilor ’98 – ’99, prin eforturile Societăţii de Neurologie, un program care cuprindea un singur medicament pentru tratamentul acestei maladii. Am ajuns ca în 2013 să tratăm 2.500 de pacienţi, un număr încă mic faţă de nevoi, întrucât peste 500 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare, iar lista creşte. În România sunt între 8.000 şi 10.000 de pacienţi. Nu toţi pacienţii care au această boală au nevoie de acest tratament. Cei care au deja invaliditate mare nu mai beneficiază de acest tratament pentru că nu îi mai ajută, dar 60 – 70 la sută dintre pacienţi au şansa să beneficieze de acest tratament, respectiv cam 6.000 de persoane, dar din păcate nu toţi ajung să fie diagnosticaţi„, a mai spus Băjenaru.

Totodată, el a precizat că ar fi bine ca, pentru 2014, numărul noilor beneficiari de tratament să crească până la 700.

Costul mediu al tratamentului este de 50.000 de lei pe an, dar autorităţile alocă per pacient pe an 42.000 de lei, ceea ce raportat la număruil total de bolnavi înseamnă o diferenţă mare faţă de necesar.

„Viteza de evoluţie a bolii este diferită de la un pacient la altul. Dar în cel mai grav caz un bolnav care nu primeşte tratament în stadiul precoce al bolii ajunge la invaliditate ireversibilă”, a subliniat Băjenaru.

El a mai spus că, pentru 2014, Societatea Neurologilor din România a solicitat tratament pentru cel puţin 3.200 de pacienţi şi să fie alocaţi în medie 50.000 de lei per pacient pe an.

„Am cerut un buget care să acopere tratamentul pentru cel puţin 3.200 de pacienţi cu un cost mediu de 50.000 de pacient, dar nu ştim ce vom primi. Potrivit studiilor internaţionale costurile pentru pacienţii netrataţi este de două ori mai mare decât cel al celor trataţi în stadiu incipient de boală şi de trei ori mai mare la cei în stadii avansate”, a adăugat Băjenaru.

Totodată, el a mai spus că, pe lângă componenta medicamentoasă, în scleroza multiplă sunt de luat în calcul şi alte componente, printre care recuperarea neurologică, dar numărul centrelor de recuperare neurologică este foarte mic, putându-se vorbi de trei astfel de unităţi, la Iaşi, Cluj şi la Bucureşti – Spitalul „Bagdasar Arseni”, acesta mai mult pentru recuperarea după intervenţii chirurgicale.

În România există 11 centre pentru tratamentul sclerozei multiple, respectiv în Bucureşti (Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Militar Central, Spitalul Baloteşti şi un centru pentru tratamentul copiilor la Spitalul „Bagdasar-Arseni”) şi la Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus că pentru pacienţii cu scleroză multiplă ar trebui să dipară listele de aşteptare.

„Liste de aşteptare există în toate ţările din lume, dar pentru pacienţii care pot fi trataţi la rece, şi nu pentru aceia la care aşteptarea duce la handicap sau la deces”, a mai spus Astărăstoae.

În plus el a menţionat că pacientul cu scleroză multiplă nu trebuie să învingă numai boala ci şi prejudecăţile societăţii, iar societatea ar trebui să-i ajute pe aceşti bolnavi.

Campania, lansată miercuri de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neuroilogilor din România şi Colegiul Medicilor din România, îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, accesul la terapii inovatoare aprobate de Uniunea Europeană şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale acestuia.