BALENA ALBASTRĂ, jocul în care intri, dar nu poţi să mai ieşi. Ce se întâmplă cu cei care vor să renunţe la sinucidere

BALENA ALBASTRĂ, jocul care a împins până acum la sinucidere peste 130 de tineri, este un joc din care, odată intrat, nu mai poţi să ieşi. Cel puţin asta reiese dintr-o anchetă a unor poliţişti din Belarus, care, infiltrându-se printre jucători, au reuşit să afle detalii terifiante.

RomaniaTV.net
16 mart. 2017, 10:20
BALENA ALBASTRĂ, jocul în care intri, dar nu poţi să mai ieşi. Ce se întâmplă cu cei care vor să renunţe la sinucidere

BALENA ALBASTRĂ este un joc care se adresează adolescenţilor depresivi, care decid să-şi pună capăt vieţii. Din momentul în care îşi exprimă dorinţa de a intra în jocul de pe VKontakte şi sunt contactaţi de călăuze, tinerii mai au de trăit 50 de zile, în care vor trebui să îndeplinească diferite sarcini care să îi facă să nu se mai teamă de moarte. După fiecare sarcină, trebuie să dovedească îndeplinirea ei cu o fotografie sugestivă, mai puţin ultima, care este chiar sinuciderea.

Poliţia din Belarus a reuşit să se infiltreze în jocul BALENA ALBASTRĂ şi au aflat că aceia care se răzgândesc pe parcurs şi vor să renunţe la sinucidere sunt ameninţaţi de administratorii grupurilor din care fac parte chiar şi cu uciderea familiei.

Alexander Lastovski, oficial în cadrul Departamentului de Afaceri Interne din administraţia oraşului Minsk (Belarus), a declarat că el şi colegii săi au reuşit să se infiltreze în grupul morţii, vorbind atât cu „curatorii/administratorii”, cât şi cu ceilalţi adolescenţi care au intrat în jocul BALENA ALBASTRĂ. În Belarus peste 1000 de adolescenţi sunt înscrişi în joc. Unii intră deja când sunt depresivi, alţii pentru că au nevoie de adrenalină şi vor să încerce ceva nou. Iar cu sarcinile pe care le primesc nu e greu să ajungă la depresie.

BALENA ALBASTRĂ. Unul dintre poliţiştii care au intrat în joc sub acoprerie a reuşit chiar să administrator al jocului. El povesteşte că cel mai comun răspuns al tinerilor care intră in aceste grupuri este că vor să experimenteze ceva nou şi să simtă adrenalina. Unii dintre ei au înţeles că ceea ce fac este periculos şi au vrut să părăsească jocul, însă au fost ameninţaţi. „Un copil înspăimântat nu mai gândeşte limpede. Într-unul din cazuri, administratorii i-au scris unui adolescent «dacă ieşi, îţi vom ucide mama» şi apoi i-au scris numărul de telefon al mamei lui, lăsând să se înţeleagă că îl urmăresc”, a declarat Lastovski. Acesta explică că tinerii nu ar trebui să se teamă de aceste ameninţări pentru că informaţiile cu care sunt ameninţaţi se găsesc foarte uşor pe internet şi nu sunt urmăriţi.

Cum pot fi AJUTAŢI tinerii care intră în jocul BALENA ALBASTRĂ

Întrebat ce ar trebui să facă părinţii în astfel de cazuri, poliţistul din Minsk a răspuns: „Părinţii trebuie să se familiarizeze cu internetul, să-şi creeze pagini pe reţelele de socializare unde sunt copiii lor şi, bineînţeles, să aibă acces la paginile copiilor lor. În cazul în care copilul este într-un grup al morţii, este nevoie de ajutorul unui psiholog. Dacă părinţii observă ceva ciudat la copil, acesta trebuie scos din lumea virtuală. Scoateţi-l în aer liber, o săptămână de vacanţă în aer liber poate ajuta la limpezirea minţii şi îi poate schimba gândurile”.

Potrivit lui Alexander Lastovski, în Minsk există peste 1000 de elevi înscrişi în grupul BALENA ALBASTRĂ, care au fost indentificaţi după acţiunea de infiltrare a poliţiei. El susţine că situaţia este sub control, iar o listă cu numele acestora va fi trimisă Ministerului Educaţiei, pentru ca apoi aceasta să ajungă la şcoli şi licee, unde psihologii să poată discuta cu adolescenţii implicaţi şi cu familiile acestora.