Baletul clasic „Spărgătorul de nuci” revine pe 3 decembrie la Sala Palatului din Bucureşti

Fascinta poveste a "Spărgătorului de nuci" va fi din nou pusă în scenă pe 3 decembrie, la Bucuresti: spectacolul de balet clasic ce istoriseste, in doua acte, una din cele mai indragite povesti de iarna ale tuturor timpurilor, va fi  prezentată pe scena Sălii Palatului, de catre prestigioasa Companie de Balet Clasic din Sankt Petersburg, condusă de Andrey Batalov. Stele ale Baletului Internaţional vor străluci în această producţie de primă clasă: Olga Golitsa, prim solistă a Operei de Stat din Ucraina va interpreta rolul Clarei, iar rolul Prinţului îi revine lui Denis Nedak – prim balerin al aceleiaţi instituţii. Protagoniştii vor evolua în decorul spectaculos realizat de Evgenyi Gurenko, Artistul Emerit al Ucrainei şi vor purta costumele create de Vera Poliudova.

RomaniaTV.net
11 sept. 2017, 11:57

Bilete pentru baletul „Spărgătorul de nuci” din 3 decembrie se găsesc la casa de bilete a Sălii Palatului şi online pe mystage.ro, startickets,ro, bilete.ro şi blt.ro.

Spectacolul de la Bucureşti va fi precedat de câteva reprezentaţii în oraşe din ţară, care vor avea loc după următorul program:

30 noiembrie – Galaţi – Casa de Cultură a Sindicatelor
1 decembrie – Constanţa – Casa de Cultură a Sindicatelor
2 decembrie Iaşi – Casa de Cultura a Studenţilor

Biletele pentru spectacolele din ţară se găsesc la casa de bilete a sălii de spectacol şi online pe startickets.ro şi bilete.ro.

 

OLGA GOLITSA – prim balerină – Clara
A absolvit Școala de Coregrafie de Stat din Kiev şi a devenit Prim balerină a Operei Națională Ţar Shevchenko din Ucraina în 2006.
A primit nenumărate distincţii în cadrul unor celebre competiţii internaţionale de balet clasic. Printre acestea menţionăm ”Youth of the Ballet” 2001, Serge Lifar (premiul I Kiev, 2004), Agrippina Vaganova (premiul III St. Petersburg, 2006), Anatoly Sheker (2011, 2016).
În repertoriu: Odette, Clara, Aurora („Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci” ”Frumoasa din padurea adormita” al lui Ceaikovski), Julieta („Romeo și Julieta” de S. Prokofiev), Nikia, Kitri (La Bayadere, Don Quixote de L. Minkus), Giselle, Raymonda, Frygia („Spartacus” de Khachaturian), Schirin („Legenda iubirii” de A. Melikov), Lily în baletul K. Dankevicha, White („Bolero” de Maurice Ravel), Marina („Zorba greacul” M. Theodorakis), Susanna („Coppelia” de L. Delibes), „Nunta lui Figaro ” etc.
Turnee în Mexic, SUA, Elveţia, Grecia, Italia, Spania, Macedonia, Danemarca, Franța, Belgia Japonia.

DENIS NEDAK – prim balerin – Prinţul
Prim-solist al Operei Naţionale din Kiev
Din 2015 este solist invitat la Teatrul American de Balet și la Opera de Stat din Viena.
Născut în Odessa.
A absolvit Şcoala de Coregrafie de Stat din Odessa în 2002.
A absolvit Academia de Dans Serghei Lifar din Kiev în 2003.
În timpul Academiei, a fost invitat să danseze la Opera Națională din Kiev, unde a interpretat rolul Paris din Romeo și Julieta și rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci.
După absolvire, Denis Nedak s-a alăturat Baletului Național al Ucrainei, iar în 2008 a devenit solist.
În repertoriu: Solor în ”La Bayadère”, Basil în ”Don Quijote”, Prințul în ”Frumoasa din pădurea adormită”, Prințul Siegfried în” Lacul Lebedelor”, Albrecht în” Giselle”, Jose și Escamilio în ”Carmen”, Jean de Brienne în ”Raymonda”, Conrad în ”Le Corsaire”, Prinţul În ”Spărgatorul de nuci ”și Krass în ”Spartacus”
Participă la numeroase festivaluri internaționale și este invitat în mod regulat la Festivalul Nureyev din Kazan, Rusia.
În 2014, Nedak și-a făcut debutul cu ABT Dancing in rolul lui Solor în ”La Bayadère”.
Repertoriul său cu Compania include, de asemenea, Printul Désiré din „Frumoasa din păduurea adormită”.
A dansat la nivel mondial în Rusia, Franța, Italia, Germania, Japonia, Elvetia, Franta, Anglia, Australia.

Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov”a fost fondată în 2014 de Andrei Batalov, unul dintre legendarii balerini ruși, prim-solist al Teatrului „Mariinski”.
Baletul Clasic din St.Petersburg”A.Batalov” este o companie tânără, ce îşi construieşte ascensiunea pe fundamentul tradiţiei ruse în artă.
Stele ale baletului ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko- Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva – Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko – Kremlin Ballet, Maria Poliudova, Vladimir Statnii, Olga Golitsa, Denis Nedak- Ucraina sunt soliștii principali ai companiei, iar corpul de balet este de înaltă clasă.
Compania de Balet întrunește 50 de artiști profesioniști, care au absolvit Academia de Balet Vaganova din Rusia și alte reputate școli de dans din Rusia și Ucraina, conduse de către mari maeștri de balet, foști dansatori emeriți.
Repertoriul companiei „St. Petersburg Classical Ballet” cuprinde capodopere ale baletului clasic şi creaţii de dans contemporan ca: Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci și Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ceaikovski, Chopiniane și Giselle de A. Adam, Les Sylphides de Michel Fokine , Don Quijote și Paquita de L. Minkus .
Decorul și costumele sunt create de maeștrii în arta teatrală și sunt magnifice.
Baletul clasic din Sankt Petersburg Andrei Batalov a efectuat turnee în Japonia, Spania, Elveția, Germania, Franța, Italia, Cehia, Japonia, SUA.

Despre Andrei Batalov – prim solist al Teatrului Mariinski, fondator al Companiei de Balet Clasic din Sankt Petersburg.
Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova”, din Rusia, Andrei Batalov  domină scena de balet de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai târziu a câştigat statutul de prim-solist al Teatrului „Mariinski”.
El aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca.
Andrei Batalov deține un palmares impresionat la marile concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul Internaţional de Balet de la Nagoya, din Japonia, în 1996, și la Paris, în 1997. A câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional Rudolf Nureyev, la Budapesta, în 1996, premiul întâi la Arabesque-96,  Concursul de Balet Perm, din 1996, și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet, de la Moscova, din 1997.
A jucat pe scena Teatrului „Mihailovski”, între anii 1992-1994 şi pe cea a Teatrului „Mariinsky”,din 1994, deținând roluri principale în spectacolele de balet Cavalerie halt, La Sylphide, Corsarul, Don Quijote, La Bayadere, Manon, Şeherezada, Romeo și Julieta. La Royal Ballet, din Danemarca, unde a jucat între anii 2000 – 2002, repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi Prințul Siegfried, în Lacul lebedelor, Albert, în Giselle, și balete contemporane de Peter Martins si Kevin O ‘Dale.