Bancherii se ajută în justiţie, împotriva clienţilor. ARB intervine în procesele privind creditele

Premieră în litigiile dintre bancheri şi clienţii nemulţumiţi. Băncile date în judecată de către clienţi primesc un ajutor neaşteptat în faţa judecătorilor. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a făcut cerere de intervenţie în trei dosare în favoarea băncilor. Ca să scape de procese, unele bănci au început să ofere avantaje clienţilor la plata ratelor.

26 oct. 2015, 21:53
Bancherii se ajută în justiţie, împotriva clienţilor. ARB intervine în procesele privind creditele

Asociaţia de lobby a băncilor a decis să ajute în instanţă băncile asaltate de procese. Potrivit România TV, Asociaţia Română a Băncilor a cerut să intervină în trei procese ce vizează eliminarea unor clauze privind dobânzile şi comisioanele din contractele de credit.

Intervenţia este una riscantă, susţin avocaţii. „Ce face ARB este destul de periculos din cel puţin două puncte de vedere. Dacă se constată că există clauze abuzive în acele contracte, înseamnă că este un delict civil şi doi, cel mai important, depăşeşte postura de organizaţie de lobby şi intră în domeniul cartelului„, a declarat pentru România TV avocatul Gheorghe Piperea.

Decizia ARB vine după o adevărată ofensivă împotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.

Implicarea autorităţilor a venit după explozia ratelor în franci elveţieni, la începutul anului, creştere care a afectat zeci de mii de români.

Ca să scape de procese, unele bănci au venit cu oferte de rate mai mici. Banca Transilvaniaa a oferit conversia în lei a creditelor în franci cu o reducere importantă a soldului. Şi BCR a chemat 50.000 de clienţi în sucursale să le reducă ratele cu 20%. Până acum, 15.000 de clienţi au acceptat oferta băncii.