Bani de la Guvern pentru familiile minerilor răniţi în explozia de la Uricani

Guvernul s-a reunit miercuri în ședință, pe ordinea de zi figurând, printre altele, și un proiect de ordonanță de urgență privind Codul fiscal. Totodată, pe agendă a figurat și măsura privind acordarea unor ajutoare pentru familiile minerilor care au avut de suferit de pe urma exploziei din mina Uricani.

08 nov. 2017, 11:46
Bani de la Guvern pentru familiile minerilor răniţi în explozia de la Uricani

UPDATE Cele șase familii ai căror membri au decedat sau au fost răniţi în accidentul petrecut la Sucursala Mina Uricani, judeţul Hunedoara, în data de 30 octombrie a.c., vor primi ajutoare de urgenţă în valoare totală de 60.000 de lei, conform unei hotărâri aprobată de Guvern în ședința de astăzi.

Banii vor fi alocaţi din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Justiției și vor fi acordați după cum urmează:

– câte 20.000 lei pentru familiile persoanelor decedate;

– câte 10.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rănite grav;

– câte 5.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rănite ușor.

Persoanele ale căror familii vor beneficia de aceste ajutoare de urgenţă sunt cei trei lucrători care au fost scoși de echipele de salvare la suprafață, accidentați grav, lucrătorul care și-a pierdut viaţa în urma accidentului, precum și doi dintre lucrătorii care au participat la scoaterea victimelor la suprafață și s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Actul normative prevede, de asemenea, ca în situația în care s-ar înregistra decesul uneia dintre persoanele rănite ca urmare a accidentului din Mina Uricani să se acorde diferența dintre suma prevăzută cu titlu de ajutor de urgenţă pentru familia persoanei decedate și sumele prevăzute cu titlu de ajutor de urgenţă pentru familiile persoanelor rănite.

De menționat că cei trei lucrători răniţi grav au fost spitalizați de urgenţă la București, iar cei doi salvatori intoxicați cu monoxid de carbon au fost transportați la Spitalul de Urgență din Petroșani, unde, în urma investigațiilor, au refuzat internarea.

 

O explozie a avut loc în dimineaţă de luni într-o galerie din mina Uricani. Trei mineri răniţi au fost scoşi la suprafaţă cu răni, informează România TV. Un al patrulea miner a fost găsit mort în subteran. Salvatorii veniţi în ajutor au suferit intoxicaţii cu gaze în timpul intervenţiei. În urma exploziei, mina de la Uricani a fost închisă pentru verificări.

Guvernul acordă ajutoare de urgență pentru sprijinirea unui număr total de șase familii, ai căror membri au decedat sau au fost răniţi în evenimentul care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judeţul Hunedoara, din cadrul Societăţii Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. Vezi aici proiectul complet care vizează acordarea ajutoarelor de urgență

Potrivit proiectului votat, miercuri, în şedinţa de Guvern, se vor acorda ajutoare familiilor afectate, după cum urmează:

a) câte 20.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor decedate, respectiv pentru Anghel Cristina Luminița, soția minerului decedat, Anghel Aurel;

b) câte 10.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rănite grav, respectiv pentru Băran Alin Daniel, Cîrlig Liviu Gabriel și Tiba Avram Octavian;

c) câte 5.000 lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor rănite ușor, respectiv pentru Ianc Daniel și Brojban Nicu.

Totodată, se propune ca în situaţia în care se înregistrează decesul uneia dintre persoanele rănite ca urmare a evenimentului care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judeţul Hunedoara, să se acorde diferența dintre suma prevăzută cu titlu de ajutor de urgență pentru familia persoanei decedate și sumele prevăzute cu titlu de ajutor de urgență pentru familiile persoanelor rănite.

Anchetele sociale prin care s-a evaluat situaţia socio-materială a acestor familii au fost realizate de către Agenţia județeană pentru plăți și inspecție socială Hunedoara, în acărei rază teritorială locuiesc familiile care se află în situaţii de necesitate cauzate de evenimentul care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, județul Hunedoara, iar propunerile de ajutoare de urgenţă sunt susţinute de primarii localități lor de domiciliu și de prefectul județului.

Trei lucrători au fost răniți și transportați la Spitalul Municipal Lupeni, respectiv Spitalul de Urgență Petroșani și ulterior, toate cele trei persoane au fost transportate cu elicopterul la Spitale din București.

Persoana decedată este Anghel Aurel, căsătorit. Familia Anghel are un copil minor care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Persoanele accidentate grav și spitalizate sunt :

Băran Alin Daniel, căsătorit. Familia Băran are un copil minor care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Cîrlig Liviu Gabriel, căsătorit. Familia Cîrlig are doi copii minori, care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Tiba Avram Octavian, căsătorit, are în întreținere trei persoane: soția și doi copii minori care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Doi dintre lucrătorii care au participat la scoaterea victimelor la suprafață s-au intoxicat cu monoxid de carbon, fiind de asemenea transportați la Spitalul de Urgență Petroșani unde în urma in vestigațiilor au refuzat internarea.

Persoanele nespitalizate sunt:

Ianc Daniel, căsătorit. Familia Ianc are un copil major și un copil minor, care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Brojban Nicu, căsătorit. Familia Brojban are trei copii minori, care beneficiază de alocație de stat pentru copii.

Citeşte aici: Anchetatorii au găsit mucuri de ţigări în Mina Uricani în care a avut loc o explozie soldată cu un mort şi trei răniţi

Şedinţa de Guvern în care urmează să fie adoptată OUG privind Codul Fiscal a început, miercuri, cu o întârziere de 30 de minute, în timp ce, în Piaţa Victoriei, aproximativ 200 de persoane protestează faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, miercuri, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.