Bănicioiu: Sensul proiectului privind vaccinarea nu este acela de a constrânge, ci de a informa

Sensul proiectului privind vaccinarea nu este acela de a constrânge pe cineva, ci de a informa pe toată lumea despre importanța problemei, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, luni, în cadrul dezbaterii cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

26 oct. 2015, 13:19
Bănicioiu: Sensul proiectului privind vaccinarea nu este acela de a constrânge, ci de a informa

„Poate mai este de dezbătut la forma proiectului. Sunt conștient că există și păreri pertinente de cealaltă parte. Noi nu am vorbit aici de obligativitate. Sensul nu este acela de a constrânge pe cineva. Ideea proiectului a fost aceea de a-i informa pe părinți, de a informa pe toată lumea despre importanța problemei”, a spus ministrul.

El a arătat că există o experiență în practica europeană și că România poate să folosească acest model drept sursă de inspirație și să pună în aplicare ceea ce a funcționat în altă parte și a dat rezultate foarte bune. Ministrul a subliniat că proiectul de lege a fost propus de Ministerul Sănătății, dar pe parcursul dezbaterii parlamentare vor putea fi aduse amendamente, vor fi ascultate ONG-urile din domeniu, specialiști și părinți, vor fi acceptate părerile pro sau contra.

Nicolae Bănicioiu a susținut că dezbaterea are un rol important pentru a informa populația prin intermediul presei, dar și pentru a-i informa pe cei care votează, deoarece proiectul va deveni realitate prin votul Parlamentului.

Noi am inițiat această lege tocmai pentru că am considerat că este o necesitate să reglăm lucrurile și în acest aspect. Recomandările OMS (…) România tinde să nu le atingă și atunci se impunea un astfel de proiect de lege. Cel mai important lucru este faptul că acest proiect de lege este generat de specialiști, a lucrat la acest proiect o echipă de epidemiologi, specialiști în boli infecțioase, sănătate publică, pediatrii, medici de familie, microbiologi, reprezentanții Casei de Asigurări, Protecției copilului, Ministerului Educației — toți cei care ar putea genera o opinie pertinentă în acest domeniu. Noi, practic, Ministerul Sănătății, nu am făcut decât să creăm cadrul dezbaterii”, a explicat Bănicioiu, potrivit Agerpres.