Barack Obama a promulgat o lege care îl privează pe ambasadorul iranian la ONU de viză pentru SUA

Preşedintele american Barack Obama a promulgat vineri o lege prin care ambasadorilor ONU consideraţi ameninţări la adresa Statelor Unite sau care au participat la "activităţi teroriste" li se refuză viza pentru SUA, un text de lege care-l vizează direct pe ambasadorul iranian la Naţiunile Unite, informează sâmbătă AFP.

19 apr. 2014, 05:52
Barack Obama a promulgat o lege care îl privează pe ambasadorul iranian la ONU de viză pentru SUA

Statele Unite au anunţat marţi că nu-i vor acorda viză ambasadorului ales de Iran la ONU, Hamid Aboutalebi, din cauza rolului său în luarea de ostatici la ambasada americană la Teheran, în 1979.

Barack Obama a subliniat vineri, într-un comunicat, că această lege reprezintă mai mult o „recomandare” şi nu intră în contradicţie cu puterea discreţionară a preşedintelui de a accepta sau nu cererea de acreditare a unui ambasador.

Legea adoptată de Congresul american la 10 aprilie interzice intrarea pe teritoriul american a „oricărui reprezentant al Naţiunilor Unite care constituie o ameninţare pentru securitatea naţională sau a participat la activităţi teroriste vizând Statele Unite sau aliaţii lor”.

În principiu, Statele Unite sunt obligate să acorde vize diplomaţilor acreditaţi la ONU, al cărei sediu se află la New York, însă Departamentul de Stat american a reamintit de curând că pot exista excepţii „în anumite circumstanţe”.