Bărbat muşcat de un câine fără stăpân, despăgubit de primărie

Un bărbat care a fost muşcat de un câine fătă stăpân în timp ce se afla pe o strada din Galaţi şi a rămas cu o infirmitate la mâna dreaptă va primi 4.300 de euro daune de la Primărie, în urma deciziei Judecătoriei Galaţi. Hotărârea nu e definitivă.

16 feb. 2018, 16:11
Bărbat muşcat de un câine fără stăpân, despăgubit de primărie

Bărbatul a fost atacat de câine într-o staţie de autobuz din Galaţi în luna septembrie 2016 şi a avut nevoie de 65 de zile de îngrijiri medicale şi de mai multe intervenţii chirurgicale. Chiar şi aşa, a rămas cu o infirmitate permanentă, suferind o amputaţie la unul dintre degetele mâinii drepte.

Astfel, pentru prima dată, o instanţă din Galaţi a decis să despăgubească victima cu suma de 4.300 de euro, daunele urmând să fie plătite de Primăria municipiului.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare.

„Obligă pârâtul Municipiul Galaţi prin Primar la plata, către reclamant, a sumei de 4.300 euro (în echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul la plata, către reclamant, a cheltuielilor de judecată în sumă de 1.600 lei. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Galaţi”, se arată în decizie.

Reprezentanţii victimei nu sunt mulţumiţi de decizie deoarece au cerut daune în valoare mai mare, în condiţiile în care bărbatul de 30 nu mai poate profesa ca sudor.

„Este o premieră pentru instanţa din Galaţi. Sincer, nu mă aşteptam să primesc o asemenea decizie, de obicei primăriile sunt tratate cu lejeritate. Totuşi, suma este mică, vom face cale de atac, vom cere suma solicitată iniţial, adică 75.000 de euro. Probabil, procesul va mai dura un an. Este un proces greu, te lupţi pentru o persoană care a suferit o traumă iar pârâtul recurge la toate căile de apărare. În acest caz, Primăria a susţinut că nu era vorba despre un câine fără stăpân. Clientul meu este sudor, după ce a fost muşcat de câine nu a mai putut să-şi facă profesia, nu a mai putut ţine aparatul de sudură în mână. Acum persoana este plecată în străinătate, i s-a schimbat viaţa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Carmen Bordei.

Primăria Galaţi este pusă pentru a doua oară în situaţia de a plăti despăgubiri cetăţenilor muşcaţi pe domeniul public de câini fără stăpân. În urmă cu doi ani, o instanţă din Iaşi a decis să acorde despăgubiri de 10.000 de euro unei familii din Galaţi, din care face parte şi avocatul Carmen Bordei. Incidentul a avut loc în anul 2013 când copilul avocatului Bordei, aflat la plimbare cu tatăl său, a fost atacat şi muşcat de un câine maidanez. Părinţii au dat Primăria Galaţi în judecată şi după trei ani de procese au reuşit să obţină o decizie definitivă la Judecătoria din Iaşi.