Bărbaţii care i-au marcat viaţa Stelei Popescu

Tatăl Vasile Popescu, partenerii de scenă Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel, dar și marea ei iubire, Mihai (Puiu) Maximilian, sunt bărbații care și-au pus puternic amprenta pe destinul regretatei actrițe Stela Popescu.

RomaniaTV.net
25 nov. 2017, 10:49
Bărbaţii care i-au marcat viaţa Stelei Popescu

Pe când Stela Popescu era doar un copil, tatăl ei, Vasile Popescu, a plecat în Siberia şi, timp de 19 ani, nu a mai ştiut nimeni nimic de el, iar lumea l-a crezut mort. Rămasă fără bărbat în casă, mama ei a fost nevoită să-şi găsească repede un soţ, pentru a nu fi exilată în Basarabia, a povestit Stela Popescu, potrivit click.ro.

„Am trăit timpuri foarte grele, cu războiul, cu refugiul. Tata a fost în Siberia. Am avut o viață grea, eu și mama mea. La un moment dat noi am crezut că tata a murit pentru că nu am primit niciun semn de la el 19 ani. Între timp, românii au vrut să îi trimită pe basarabeni înapoi în Basarabia, de curtoazie față de ruși. Și atunci, pentru a nu pleca înapoi, că nu ne trimitea acasă la bunica, ne trimitea cine știe unde, tata credeam că a murit. Și atunci, mama s-a măritat, o căsătorie de conveniență, cu un om foarte cumsecade, mai simplu, dar muncitor. De aceea l-a și luat mama, că avea copil și îi era teamă de ce se întâmplă, voia să rămână în România, să își schimbe buletinul, ăsta era primul scop. Și pentru că aveam nevoie de bani și era foarte greu, omul ăsta a cumpărat un motor de tăiat lemne și un cal. Încă nu era gaz metan mult în țară, nici măcar în Ardeal. Noi eram la Brașov și el se ducea din poartă în poartă cu un om și tăiau lemne. Se câștiga foarte bine din chestia asta pentru că venea iarna. Mama căpoasă cum era a zis: „Calul e un animal tare gingaș, nu-i bun de cărat motorul din poartă în poartă. Luăm un măgar, că măgarul e răbdător”. Și așa au făcut. Și așa a apărut măgarul în familia noastră. Nu îți spun că m-a pus să îl pasc, aveam vreo 12 ani și mă trimitea cu măgarul la păscut că stăteam la marginea orașului. Noroc că îmi plăceau romanele polițiste, erau podurile pline de cărți la colegele mele. Și eu luam și citeam, ce îmi pica în mână. Iar măgarul păștea acolo”, povestea Stela Popescu în 2013, într-un interviu pentru Click!

Stela Popescu şi-a revăzut tatăl biologic prin anii ’61-’62, în Basarabia, unde a plecat cu greutate într-o excursie. A reuşit să-şi aducă părintele înapoi în România abia în ’77. În cele din urmă, tatăl şi mama ei s-au recăsătorit, după 38 de ani. 

Partenerii de scenă Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel
În anul 1978, destinul a aranjat lucrurile în aşa fel încât Alexandru Arșinel să devină partenerul de scenă al Stelei Popescu. De atunci, duetul a făcut istorie, mulţi români ajungând să creadă că Stela şi Arşinel au fost căsătoriţi şi în viaţa reală. „Totul a început dintr-o întâmplare. Actorul Ştefan Bănică, la vremea aceea partenerul de scenă al Stelei, nu a putut să onoreze un spectacol şi aveau nevoie de altcineva cu care să joace. Până la urmă eu am fost cel care l-a înlocuit, apoi am dus la bun sfârşit tot proiectul din vara acelui an şi, pentru că a fost un mare succes, de atunci am rămas împreună o viaţă. Am făcut mii de spectacole”, ne povestea Alexandru Arșinel.

Mihai Puiu Maximilian şi Stela Popescu

Stela Popescu era căsătorită de opt ani cu regizorul Dan Puican, când şi-a întâlnit marea iubire a vieţii ei, pe cunoscutul textier Puiu Maximilian. După câteva săptămâni de relaţie cu Maximilian, şi-a părăsit partenerul de viaţă oficial, în ciuda rugăminţilor lui de a-i mai da o şansă. Omul de teatru a făcut tot posibilul să se împace cu soţia lui, dar Stela Popescu era deja “vrăjită” de sufletul ei pereche.

Stela Popescu a fost măritată, din 1969, cu textierul Puiu Maximilian, care a decedat în anul 1998, şi pe care artista l-a iubit enorm. 

„Am ieşit la o cafea după ce lecturasem un text de-al lui la teatru. A fost dragoste la prima vedere. Am simţit atunci că fără el nu mai pot continua. Eram căsătorită cu un om de altfel foarte liniştit şi cu care nu am avut nici o problemă. Eu aveam 33 de ani, iar Mihai 35 de ani când ne-am cunoscut. Dragostea este o chimie inexplicabilă, dar pot spune că era teribil de inteligent, îmi inspira încredere şi avea un simţ al umorului foarte dezvoltat. La început a fost şi puţin introvertit şi mai tăcut, dar cu timpul a ajuns să vorbească mai mult ca mine. Ne-am căsătorit peste câţiva ani mai mult de gura lumii şi pentru a putea pleca împreună în străinătate”, a povestit Stela Popescu, pentru Click! La jumătatea anilor ’70 a apărut şi un copil în familia lor. Unul de 16 ani. „Noi nu am vrut să avem copii, dar am înfiat o nepoată de-a soţului meu, Doina Maximilian. Avem şi o nepoată de la ea, Stanca Radu, care este o tânără actriţă foarte talentată”, a explicat îndrăgita actriţă, pentru Click!

Stela Popescu a murit joi, 23 noiembrie. Actriţa a fost găsită decedată în locuința sa. În urma necropsiei, medicii legişti au anunţat că Stela Popescu a murit din cauza unul accident vascular cerebral masiv.