OPERAŢIUNEA BARZA: Pasărea nu renunţă la cuibul luat de ministru. Sătenii i-au pus indicator: „Cautăl”

Barza din Schitu Goleşti, ajunsă celebră după ce cuibul i-a fost mutat prin ordin de ministru, s-a întors din ţările calde. Cum nu şi-a mai găsit casa, s-a aşezat pe un stâlp din zonă. Nimeni nu ştie ce va face pasărea în final, dar sătenii au încercat să o ajute şi chiar i-au desenat un indicator spre noul cuib.

RomaniaTV.net
18 mart. 2015, 21:21

„În atenţia berzei. Cuib realocat la 600 de m mai încolo. Cautăl”, scrie pe afişul pe care un hâtru, cu o grafie mai aparte, l-a postat pe stâlpul pe care nefericita barză îşi făcuse cuibul ce a fost dărâmat prin ordin de ministru.

Acum toată suflarea satului stă cu ochii holbaţi la stâlpul pe care s-a pus provizoriu zburătoare aşteptând să vadă ce va face aceasta în continuare, informează digi24.ro.

Specialiştii spun că barza nu se va lăsa impresionată de ordinul de ministru. „De bună voie, nu. Ea este fidelă cuibului”, a declarat ornitologul Mirela Ridiche despre posibilitatea ca barza să aleagă un alt loc pentru cuib.

În prima parte a Monitorului Oficial din 10 martie, apare un „Ordin pentru aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia Ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti”, iscălit de ditamai ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

O lectură a opusului normativ arată că nesuferita zburătoare a dat mari bătăi de cap statului român. „Art. 1 – Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. Art. 2 – Relocarea cuibului de barză prevăzut la art. 1 se va face cu personal tehnic de specialitate”, se arată în ordin. Carevasăzică, un om a stat şi s-a holbat la cuibul berzei fără să facă nimic până când nu i s-a fluturat prin faţa ochilor Monitorul Oficial prin care chiar ministrul îi dădea dezlegare la relocarea berzei.

Şi nici ministrul nu acţionat cum a tăiat-o capul antrenând în soluţionarea problemei mai multe instituţii pentru că ordinul a fost dat „având în vedere Referatul de aprobare nr. 112.210/AC din 3 februarie 2015 al Direcţiei biodiversitate, ţinând seama de Avizul Academiei Române nr. 3497/CJ din 20 februarie 2015”. Adică problema a frământat instituţiile statului (inclusiv cele mai strălucite minţi ale naţiei reunite sub cupola Academiei) mai bine de o lună.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor explică, într-un comunicat de presă, de ce a fost nevoie de un ordin de ministru pentru a muta cuibul unei berze din comuna Schitu Goleşti. Ministerul susţine că procedura aplică prevederi ale unei directive europene care, în cazul nerespectării ei, ar abate asupra ţării noastre năpasta unei proceduri de infrigement de către Comisia Europeană.