Basarabean suspectat de uciderea unui afacerist din Bacău, extrădat în România din Belarus

Bărbatul care a participat la uciderea unui afacerist din Bacău, acum patru ani, a fost extrădat în România din Belarus. În 2011, omul de afaceri Valeriu Damian a fost găsit mort în vila sa din Mărgineni. Criminalii l-au legat, l-au omorât şi i-au răvăşit casa ca să pară un jaf.

05 mai 2015, 17:10
Basarabean suspectat de uciderea unui afacerist din Bacău, extrădat în România din Belarus

Iurie Prokopenko, bărbatul care a participat la uciderea unui afacerist din Bacău, în 2011, a fost prins în Belarus şi extrădat în România. Asasinul la comandă a fost adus în ţară cu pază specială, pe aeroportul Otopeni. Acesta era urmărit internaţional din octombrie 2014.

El e supectat că a făcut parte din comando-ul care l-a executat pe patron, plătit de un nepot al victimei. Iurie Prokopenko, Ramazan Murtazaliev – fost luptător profesionist, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov Alexei Vîjîilă şi Andrei Trofim sunt acuzaţi de omor deosebit de grav şi tentativă de tâlhărie.

În august 2011, omul de afaceri Valeriu Damian a fost găsit mort în vila sa din comuna Mărgineni, judeţul Bacău. Era legat cu bandă adezivă la picioare şi avea urme de lovituri. Casa era răvăşită, dar varianta jafului a fost exclusă în cele din urmă. Valeriu Damian era patronul unui lanţ de benzinării, avea afaceri cu petrol şi piese auto.

Potrivit anchetatorilor, în spatele asasinatului la comandă din august 2011 s-ar afla chiar nepotul omului de afaceri Tânărul, care avea să-i înapoieze lui Valeriu Damian suma de 300.000 de euro.