Băsescu: A încerca să-ţi faci scut împotriva corupţiei din noul Cod Penal este o lovitură la adresa justiţiei

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că, dacă Livia Stanciu şi Codruţa Kovesi ar fi înlocuite de la şefia ICCJ şi a DNA, "mâine apar alt Stanciu şi alt Kovesi, iar justiţia va funcţiona la fel", întrucât "niciun magistrat nu va accepta să mai cedeze independenţa" justiţiei. Totodată, fostul şef de stat precizează că crearea unui "scut împotriva corupţiei din noul Cod Penal sau noul Cod de Procedură Penală este o mare lovitură care s-ar da justiţiei"

14 iun. 2015, 19:48
Băsescu: A încerca să-ţi faci scut împotriva corupţiei din noul Cod Penal este o lovitură la adresa justiţiei

Traian Băsescu a spus, duminică, la întrunirea regională a PMP de la Iaşi, că România are nevoie de justiţie, cum fiecare om are nevoie de aer, el susţinând că justiţia va funcţiona la fel, chiar şi în condiţiile înlocuirii Liviei Stanciu şi a Codruţei Kovesi de la conducerea ICCJ şi a DNA, scrie Mediafax.

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre vizita lui Ponta la Baku: Premierul nu mai ştie cum să rânjească şi cui

„Acum, unii şi-au stabilit două targeturi, Stanciu şi Kovesi. Nu, dragilor. Să ştiţi că mâine apar alt Stanciu şi alt Kovesi, iar justiţia va funcţiona la fel. Funcţionarea parchetelor şi Înaltei Curţi nu este legată de o persoană.

În zece ani s-a construit încrederea procurorilor că au devenit inatacabili de politic. Niciun magistrat nu va accepta să mai cedeze independenţa asupra căreia au ajuns la concluzia că nu le mai poate fi luată de politic”, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că procesul de consolidare şi modernizare a justiţiei trebuie să continue, chiar dacă „şi acolo există şi procurori şi judecători corupţi, există incompetenţă şi uneori orgolii excesive”.

„Dar de aici până la a vrea să demolezi justiţia… înseamnă să demolezi ce s-a construit în ultimii zece ani. Or justiţia a devenit tot mai credibilă şi mai eficientă.

Cine vrea să demoleze ce s-a construit nu acţionează decât împotriva interesului naţional. Bătălia care se duce pe modificarea codurilor este greşită. Nu sunt perfecte codurile, sunt deja 20 de constatări de neconstituţionalitate ale CCR, ele trebuie clarificate.

Dar a încerca să-ţi faci scut împotriva corupţiei din noul Cod Penal sau noul Cod de Procedură Penală este o mare lovitură care s-ar da justiţiei”, a spus Traian Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu, la Iaşi: Avem nevoie de o justiţie care să fie conştientă de propriile ei probleme

La reuniunea regională a PMP participă aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai partidului din şase judeţe ale Moldovei: Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui.