Traian Băsescu a UITAT la Realitatea DOSARUL ROŞU: „Grav incident de securitate. TREBUIE SĂ DEMISIONEZE”

Traian Băsescu a uitat, în studioul emisiunii de la Realitatea TV la care a participat luni seară, dosarul roşu cu documentele pe baza cărora l-a acuzat pe Victor Ponta că ar fi fost ofiţer acoperit SIE şi în care se aflau, potrivit propriilor spuse, şi acte secrete. Cristian Troncotă, decan al Academiei Naţionale de Informaţii, spune că gestul lui Băsescu este un atac la siguranţa naţională şi că preşedintele ar trebui să demisioneze.

15 oct. 2014, 12:37
Traian Băsescu a UITAT la Realitatea DOSARUL ROŞU: „Grav incident de securitate. TREBUIE SĂ DEMISIONEZE”
Mărturisirea a fost făcută chiar de moderatorul emisiunii. Rareş Bogdan a povestit pentru Ziua de Cluj cum, după interviu, preşedintele a plecat fără dosarul prezentat în emisiune.

„Preşedintele şi-a uitat în studioul Realitatea file din dosarul roşu în care a adus documentele pe care le-aţi văzut în direct. Nu le-am citit, l-am sunat pe aghiotant, pe la 1:00 noaptea, şi i le-a dat. Traian Băsescu mi-a mai spus după emisiune că se simte uşurat”, a spus moderatorul.

Victor Ponta, luat la întrebări de fiul său: „Tati, ai fost spion? Ce păcat, ce tare ar fi fost!”

Rareş Bogdan a relatat cum, pe parcursul emisiunii, şeful statului l-a trimis pe aghiotant să aducă „de pe biroul mic dosarul roşu”.

De altfel, el, pe parcursul emisiunii, a spus că va face dezvăluirea cu şase zile înainte de primul tur al prezidenţialelor. Mi-a spus apoi că i-a plăcut subiectul despre starea economică a României şi că am afirmat că iubesc România. Am rămas şi eu surprins când, pe o pauză publicitară, i-a spus aghiotantului „Du-te şi adu de pe biroul mic dosarul roşu!”, a spus jurnalistul.

Conform acestuia, Traian Băsescu îl mai trimisese o dată pe aghiotant să aducă un dosar despre perimetrele Lukoil.

Monica Macovei: Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, să căutăm şi în arhiva SIPA

Cristian Troncotă, decan al Academiei Naţionale de Informaţii, consideră că acest incident constituie un atac la siguranţa naţională, o scurgere de informaţii.

„Din punctul meu de vedere, există un grav atac, dacă lucrurile stau aşa, suntem în faţa unui grav incident de securitate. În primul rând, nu avea voie să transporte document clasificat decât conform legii, adică cu poşta specială a SRI-ului. Un aghiotant nu are voie să transporte documente secrete. În al doilea rând, documentele respective nu au fost declasificate, chiar şi domnul preşedinte spune că sunt documente secrete. În al treilea rând, el foloseşte un document secret, al premierului, şi nu ştiu dacă avea voie să-l transporte în afara instituţiei fără protecţie şi pază militară. În sfârşit, faptul că l-a uitat acolo şi puteau să se uite în el persoane neautorizate, cum spune legea 182. A făcut un incident care, conform legii 182 din 2002, spune că este o divulgare, o scurgere de informaţii secrete, care se pedepseşte prin pierderea calităţii. În mod normal, i se retrage autorizaţia de securitate şi, automat, fiind preşedinte şi nemaiavând acces la documente secrete, trebuie să demisioneze urgent”, a declarat, în direct la România TV, Cristian Troncotă.

Concret, iată ce spune Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, la articolul 39:

(1) Incalcarea normelor privind protectia informatiilor clasificate atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.
(2) Persoanele incadrate in serviciile de informatii si siguranta sau ale armatei, aflate in serviciul relatiilor externe, precum si cele special insarcinate cu protectia informatiilor secrete de stat, vinovate de deconspirari voluntare ori de acte de neglijenta care au favorizat divulgarea ori scurgerea informatiilor secrete, isi pierd irevocabil calitatea„.

Mai mult, modalitatea de transport a documentelor primite de Traian Băsescu de la aghiotantul său, acelaşi care a şi recuperat dosarul uitat de preşedinte la Realitatea TV, nu corespunde prevederilor legale, stipulate în Hotărârea de Guvern nr. 585/13.06.2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi publicate pe site-ul SIE:

„Art. 81

(1) Documentele şi materialele ce conţin informaţii clasificate se transportă, pe teritoriul României, prin intermediul unităţii specializate a Serviciului Român de Informaţii, potrivii normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(2) Documentele şi materialele care conţin informaţii clasificate se transportă în străinătate prin valiza diplomatică, de către curierii diplomatici selecţionaţi şi pregătiţi de Serviciul de Informaţii Externe.
(3) Este interzisă expedierea documentelor şi materialelor ce conţin informaţii clasificate prin S.N. „Poşta Română” ori prin alte societăţi comerciale de transport”.

Traian Băsescu a prezentat, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată în timpul premierului Năstase, privind aprobarea listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al serviciilor de informaţii externe.

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie

În timpul dialogului cu realizatorul Rareş Bogdan, Traian Băsescu i-a înmânat acestuia documentele, rugându-l să citească un pasaj din acestea, dar l-a atenţionat să nu dea pagina, pentru că în continuare erau prezentate informaţii secrete.