Băsescu: Acciza la benzină aduce 2,3 miliarde lei. Putem anula acciza, avem de unde lua aceşti bani

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că a urmărit declarația premierului de după întâlnirea de la Cotroceni, precizând că Victor Ponta nu a înțeles, de fapt, că la întâlnirea cu șeful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant. Şeful statului a spus că el nu se opune votării bugetului, ci este împotriva creşterii accizei la benzină, care ar avea impact negativ asupra populaţiei şi companiilor.

RomaniaTV.net
03 dec. 2013, 16:23
Băsescu: Acciza la benzină aduce 2,3 miliarde lei. Putem anula acciza, avem de unde lua aceşti bani

„Am fost de acord cu această întâlnire în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei la combustibil, pe care eu o cred extrem de periculoasă. Premierul n-a înţeles ce am discutat, el a crezut că am discutat despre buget, dar eu am discutat despre acciză. Această creştere de preţ va afecta şi populaţia, şi companiile şi în mod deosebit societăţile mici”, a spus Băsescu.

Președintele a menționat că el a vorbit, la întâlnire, despre acciza la carburant, şi că aceasta ar putea fi exclusă  pentru că „sunt resurse în buget”. Băsescu a mai declarat că l-a informat pe premier că îşi va susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale, legale pe care le are la dispoziţie, adică va întoarce bugetul la Parlament, făcând „propuneri precise” de unde să se taie bani pentru a se rămâne în deficitul stabilit cu instituţiile internaţionale şi a nu se mări acciza la combustibili.

„Punctul de vedere al premierului a rămas inflexibil, a susţinut că introduce această acciză, această taxă suplimentară la combustibil. Sigur, şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloacele constituţionale, legale, adică voi întoarce bugetul la Parlament, făcând propuneri precise de unde să se taie bani, în aşa fel încât să rămânem în deficitul stabilit cu instituţiile internaţionale şi să nu mărim fiscalitatea pe combustibil, pe energie”, a spus Băsescu.

Sunt resurse în buget, 1,5 miliarde lei la Ministerul Dezvoltării, la domnul Dragnea, şi 600 milioane de lei la serviciul datoriei externe. Avem exces la domnul Dragnea, dar sunt şi alte rezerve plantate în alte locuri în bugetul de stat, dar pot fi găsite la dobânzi, unde sunt 600 milioane de lei. Din creşterea accizei la combustibil s-ar obţine 2,28 miliarde de lei. Dar aceşti bani s-ar obţine din aceste două surse, de la Dragnea şi de la datorie. La Dragnea sunt bani electorali, pentru mobilizarea primarilor la alegeri, de asta nu renunţă la ei„, a spus şeful statului.

Președintele a mai spus că cei din majoritate nu trebuie să pună sub semnul întrebării dreptul său de a retrimite o lege la Parlament.

„Eu nu contest dreptul Guvernului de a face Bugetul, dreptul Parlamentului de a-l aproba”, a spus Băsescu.

Preşedinte a avertizat că acciza va scumpi carburanţii cu 8%.

„Acciza va scumpi motorina cu 52 de bani şi benzina cu 53 de bani. Va scumpi carburanţii cu 8%. Va aduce scumpiri pe toată linia în economie, va afecta populaţia, companiile, consumul, întreaga economie”, a spus mai şeful statului.

 

Băsescu: Sunt resurse şi pentru indexarea pensiilor şi pentru majorarea salariului minim chiar dacă anulăm acciza

„Sunt resurse în buget şi pentru indexarea pensiilor şi pentru creşterea salariului minim chiar dacă anulăm această acciză, această nouă taxă. Susţin fără rezerve toate majorările salariale, de pensii, iar bugetul are resurse pentru toate aceste lucruri. Dar această creştere de preţ va afecta şi populaţia, şi companiile şi, în mod deosebit, societăţile mici”, a pus şeful statului.

 

Ponta, după vizita la Cotroceni: Poziţia lui Băsescu în privinţa bugetului e inflexibilă. Vrea să ne şicaneze

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus „nici da, nici nu”, a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, cu viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, și cu ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea.