Băsescu: Am informat FMI cu privire la poziţia mea privind acciza. Iar în ianuarie se poate renegocia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a anunţat FMI că nu este de acord cu creşterea accizei la carburanţi, potrivit Mediafax. El a precizat că delegaţia Fondului va veni din nou în România în ianuarie, când acest punct poate fi renegociat.

02 dec. 2013, 19:54
Băsescu: Am informat FMI cu privire la poziţia mea privind acciza. Iar în ianuarie se poate renegocia

El a făcut această afirmaţie după ce a precizat că a decis să nu aprobe memorandumul vizând aprobarea negocierilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

‘Eu am informat Fondul cu privire la poziţia mea. La Washington e cunoscută poziţia mea legată de acciză. În ianaurie vine din nou delegaţia FMI, se poate renegocia acest punct şi se poate intra în boardul de imediat după revizuirea care se va face în luna ianuarie. Nu ştiu când va fi – februarie sau martie. Sigur că Guvernul îşi poate asuma să trimită acest memorandum fără semnătura mea, dar eu nu semnez o creştere de acciză la combustibil’, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai menţionat că este pentru prima dată când refuză semnarea unui memorandum negociat de Guvern. El a mai acuzat Executivul că a negociat fără să aibă un mandat, reiterând că le-ar fi comunicat ‘de la bun început’ reprezentanţilor Guvernului că nu acceptă o acciză suplimentară la preţul combustibilului.

‘Dar cu atât mai mult, cu cât au negociat fără să aibă mandat, aprobat de mine, cu atât mai mult nu îmi pot cere să le validez ceea ce au negociat fără mandat. Am mai semnat acordul trecut, l-am semnat, deşi nu au avut mandat, deci nu fac o chestiune de viaţă şi de moarte dacă negociază fără mandat, cu condiţia să negocieze bine. (…) Or, introducerea unei astfel de accize nu face decât să diminueze consumul, să inhibe consumul şi nu creează premise de relansare a consumului, a creşterii economice, dimpotrivă. Acest lucru mi se pare inacceptabil’, a adăugat Traian Băsescu.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat, ca reacţie la anunţul preşedintelui României potrivit căruia nu va semna memorandumul vizând negocierile cu instituţiile financiare internaţionale.

VEZI SI:

Acordul cu România va fi discutat de către FMI în luna martie, cel mai probabil