Băsescu avertizează: Mandatele de arestare europene riscă să nu se mai pună în aplicare din cauza legislaţiei

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică, legat de neimplementarea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, că efectele se văd în cazuri penale unde nu se pun în aplicare mandatele de arestare internaţionale, iar ţara noastră riscă să rămână fără aceste mandate europene.

27 mai 2018, 18:17
Băsescu avertizează: Mandatele de arestare europene riscă să nu se mai pună în aplicare din cauza legislaţiei

„Ar putea veni dezastrul dacă nu facem ce trebuie în următoarele două luni. E vorba de introducerea în legislaţie a directivei cu privire la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a participa la proces. UE se ocupă de aşa ceva pentru că trebuie uniformizată legislaţia statelor membre încât hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute.Uitaţi-vă la Anglia, Serbia. Avem cazul Ghiţă în care judecătorii cer probe. Există mandatul european de arestare, care este o instituţie căreia i se dă curs de regulă aproape automat, cu o singură excepţie, ţărilor care au probleme cu armonizarea legislaţiei cu cea europeană. Problema proceselor penale nu e singura problemă”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

„Avem două luni. Dacă nu, Comisia trimite la Curtea Europeană de Justiţie unde se vor stabili sancţiuni în bani. Ea va stabili că România plăteşte atât sau va spune în România nu pot fi recunoscute hotărârile judecătoreşti. Deci rămânem fără dreptul de a trimite mandate europene de arestare. Eu nu ştiu ce va hotărî Curtea Europeană de Justiţie”, a mai atras atenţia Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a criticat şi plimbarea suspecţilor cu cătuşe la mâini în faţa presei.

„Festivalul cu cătuşe din faţa DNA orchestrat de doamna Kovesi a fost profund împotriva reglementărilor europene şi a convenţie internaţionale pentru protecţia oamenilor. Deci încătuşare este interzisă. E permisă doar în cazuri strict necesare, cu oameni violenţi”, a mai spus Băsescu.