Băsescu: Comisia Europeană a avertizat România în februarie 2017 să ia măsuri împotriva pestei porcine. Raportul Comisiei

Traian Băsescu acuză toate guvernele PSD că au fost avertizate încă din februarie 2017 de Comisia Europeană că România nu respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană şi că nu au luat măsuri. În această situaţie, susţine fostul preşedinte, România nu va primi despăgubiri din partea UE pentru pierderile provocate de pesta porcină.

RomaniaTV.net
27 iul. 2018, 13:56

Traian Băsescu acuză toate guvernele PSD că au fost avertizate încă din februarie 2017 de Comisia Europeană că România nu respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană şi că nu au luat măsuri.

„D’aia, rămâne cum am discutat : afară din guvern, dar nu numai tu !

D’aia spune, citez “în sufletul meu este foarte multă durere”, referindu-se la epidemia de pestă porcină africană ce s-a instalat în România, decimând populaţia porcină a ţării şi împingând industria alimentară la importuri masive de carne de porc pentru a putea asigura hrana polulaţiei .

Mă întreb, cât de ticălos poate fi acest specimen de clown ajuns ministru, care se face a-i căina pe crescătorii de porci, când de fapt el ştie că Guvernul României , din care din păcate şi specimenul face parte, a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experţilor Comisiei Europene că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană.

Experţii Comisiei Europene cereau măsuri urgente pentru a preveni epidemia şi pagubele uriaşe pentru zootehnie şi industria alimentară.

Nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dăncilă, nici ANSVSA (aflată în subordinea direct a premierului) şi nici D’aia n-au făcut nimic . 

Aici avem definiţia perfectă a abuzului în serviciu dar, din păcate, nimeni nu întreabă nimic pe nimeni.

Mă întreb dacă inactivitatea criminală a instituţiilor statului (premieri, preşedinte ANSVSA, ministrul agriculturii, după ce au primit în februarie 2017 raportul avertisment al experţilor Comisiei Europene, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenţie, este doar incompetenţă sau este o mare ticăloşie într-un moment în care creşterea populaţiei porcine în România începuse să-şi revină.

PS – având în vedere existenţa reportului avertisment al Comisiei Europene datat februarie 2017, România nu va putea beneficia de sprijin de la Uniunea Europeană, în schimb, va importa masiv carne de porc pentru a asigura hrana populaţiei”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Raport CE februarie 2017: România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii pestei porcine africane

Raportul Comisiei Europene din februarie 2017 constată, într-adevăr, că România nu a luat toate măsurile pentru prevenirea pestei porcine africane.

„România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor”, se arată în concluziile raportului.

„Numeroasele exploatații nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici. În special, exploatațiile nonprofesionale care au scroafe sunt susceptibile să joace un rol în răspândirea infecției pe plan local. În cazul în care infecția pătrunde în gospodării individuale, supravegherea pasivă existentă realizată în cadrul acestora va depista probabil boala cu promptitudine în acest sector. Autoritățile se vor confrunta cu o provocare în trasarea porcilor și stoparea răspândirii bolii în ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de evidențe privind gospodăriile individuale și a existenței unor deplasări neconsemnate (de exemplu, ale purceilor)”, se mai arată în raport.

Petre Daea a cerut bani de despăgubiri de la UE

În iulie 2018, Petre Daea, ministrul Agricuturii, a prezentat în Consiliul UE situaţia pestei porcine africane în România. El a afirmat că România nu este laoriginea pestei porcine, ci a primit boala din Ucraina, iar apoi focarele s-au extins.

În aceste condiţii, el a cerut ajutor financiar european pentru a compensa pierderile fermeror româneşti de porci.

„În data de 31 iulie 2017, am avut primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul României într-o zonă apropiată, la 6 km de Ucraina. (…) După un an de la confirmarea primului focar, mai precis în data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat și în alte zone, aflate tot în vecinătatea Ucrainei, și anume în Delta Dunării, zonă aflată sub protecția mediului ca rezervație naturală. Apariția a fost explozivă și deosebit de agresivă, numărându-se sute de focare și contaminarea unei ferme cu 45.000 de capete, unde erau asigurate măsuri de biosecuritate ridicată. (…)

Am socotit necesar, stimați colegi, să vă informez și să mă folosesc de această întâlnire și să solicit în numele țării mele ajutor.

De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil și lui Vytenis, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercați de prezența acestui virus și de măsurile radicale de intervenție necesare a fi luate.

România apelează astfel la ajutorul financiar al UE, acordat în baza Regulamentului nr. 652 din 2014 și Regulamentului nr. 1308 din 2013″, a declarat ministrul Petre Daea în faţa omologilor săi europeni (Discursul complet al lui Petre Daea).

Focar de pestă porcină confirmat în judeţul Galaţi

Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a transmis vineri că a fost depistat un nou focar de pestă porcină africană, în judeţul Galaţi, autorităţile luând măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, prin sacrificarea porcilor şi dezinfecţia exploataţiei afectate.

„Astăzi (n.r vineri) 27 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanţă de 6 km de comuna Suceveni, judeţul Galaţi”, anunţă ANSVSA.

Potrivit Autorităţii, conform procedurilor, DSVSA Galaţi a luat măsuri imediate, punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare şi s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (20 de capete)”, spune Autoritatea.