Băsescu, despre Meleşcanu: Nu te poţi transfera direct la Preşedinţie de la un serviciu de informaţii

Traian Băsescu a declarat, marţi, referindu-se la afirmaţia directorului SIE Teodor Meleşcanu că este dispus să analizeze o eventuală propunere de a candida la prezidenţiale, că "nu poţi pleca din fruntea unui serviciu de informaţii şi să îţi faci transferul direct ca Preşedinte".

RomaniaTV.net
05 aug. 2014, 19:25
Băsescu, despre Meleşcanu: Nu te poţi transfera direct la Preşedinţie de la un serviciu de informaţii

„Oamenii aceştia, fie că vorbim de Teodor Meleşcanu, fie că vorbim de George Maior, trebui să înţeleagă că nu poţi pleca din fruntea unui serviciu de informaţii şi să îşi faci transferul direct ca Preşedinte la Cotroceni sau ca prim-ministru”, a spus Băsescu

Întrebat despre nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premier, Băsescu a răspuns: „A fost o situaţie excepţională. Ca dovadă, a fost o mare eroare desemnarea lui Ungureanu. (..) Îţi trebuie o pauză. Eroarea pe care am făcut-o cu Răzvan Ungureanu s-a văzut: a avut rezultatele căderii guvernului foarte rapid”.

Întrebat dacă George Maior ar trebui să rămână la SRI şi nu să se mute în politică, preşedintele Băsescu a spus: „Binenţeles”.

„De domnul Meleşcanu ştiu că are aspiraţii prezidenţiale, Maior o spune mereu că nu vrea, dar sunt destui, în politică şi pe la Palatul Victoria, lansează această poveste cu Maior – prim-ministru, Maior – candidat. Eu vă spun că nu este adevărată şi nici nu este practică”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Băsescu a arătat că schimbarea şefilor serviciilor de informaţii este un lucru natural şi ar fi o „soluţie ideală” dacă se va respecta şi principiul potrivit căruia conducerea politică a serviciilor să treacă la opoziţie.

„Pentru orice Preşedinte să aibă şefi de servicii, la SRI şi SIE, din Opoziţie este benefic. În primul rând, nu îşi va permite niciodată să ceară lucruri care nu sunt în regulă, petru că sufletul respectivului şef de serviciu rămâne tot la partidul din care provine şi, în al doilea rând, este o garanţie pentru opoziţie că serviciilor nu li se vor cere lucruri care să fie abuzuri împotriva opoziţiei”, a spus el.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a reiterat, marţi, disponibilitatea de a analiza o eventuală propunere de a candida la prezidenţiale, pentru de a contribui „cu ceva mai mult” la evoluţia României, precizând că va examina atent o posibilă propunere „serioasă”.