Băsescu, despre plecarea Elenei Udrea în Costa Rica: Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, într-o intervenţie telefonică la B1, referitor la plecarea Elenei Udrea în Costa Rica, faptul că un om care "simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele", afirmând, de asemenea, că orice om are dreptul la un proces corect.

RomaniaTV.net
14 apr. 2018, 13:28
Băsescu, despre plecarea Elenei Udrea în Costa Rica: Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere

„Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele. Un om care simte şi, mai ales, care ştie că nu are parte de o judecată corectă, are dreptul să se apere prin toate mijloacele. Nu v-aş dori să fiţi în situaţia asta”, a spus Traian Băsescu, citat de news.ro.

Fostul şef al stautlui susţine că orice om are dreptul la un proces corect.

„Cred că orice om are dreptul la un proces corect. Poţi să-I impuţi de la (dosarul – n.r.) Gala Bute trei milioane şi, ca şi cum nu s-a făcut nu s-a făcut Gala Bute. La gala aia s-a făcut măcar de un leu publicitate. Cum să spui că toată gala trebuie plătită, ambutată, e abuz în serviciu?”, a adăugat el.

Elena Udrea a susţinut vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanţa Supremă i-a respins însă astăzi solicitarea de a fi audiată la distanţă în dosarul „Gala Bute”, pentru că din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obţinut acest statut.

„Magistraţii sunt pe varianta nu orice este legat de Elena Udrea, pentru că culoarul este creat, ordinul este dat şi au un singur scop finalizarea. Da, am acest statut, legislaţia din Costa Rica prevede că acest statut se dă în doi paşi: la momentul solicitării primeşti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmând ca apoi să îl primesc definitiv. Am solicitat acest statut în luna februarie, am fost audiată în martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (…) Una din obligaţii este de a nu părăsi Costa Rica. Ţara asta şi-a asumat protecţia în ceea ce mă priveşte”, a afirmat Elena Udrea.

Ea a susţinut că, iniţial, nu a vrut să invoce acest statut.

„Motivaţia pe care eu am oferit-o şi am probat-o în faţa autorităţilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România, atât la modul general – o grupare care foloseşte justiţia pentru a-şi elimina adversarii, am arătat cazuri concrete, oameni care au fost condamnaţi doar pentru că au fost adversarii acestui sistem, am arătat cum judecătorii sunt numiţi în funcţie la solocitarea generalilor SRI. Dar şi cazul meu particular: de ce eu afirm că în România îmi sunt încălcate drepturile”, a declarat Elena Udrea.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri cererea depusă de avocatul Elenei Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul „Gala Bute”, prin videoconferinţă sau comisie rogatorie. Judecătorii au spus că din actele depuse nu rezultă că aceasta a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ci doar că a formulat o solicitare în acest sens.