Băsescu: Este clar că Alina Bica a fost supravegheată. Am cerut serviciilor să-mi spună cine a făcut filajul

Traian Băsescu a declarat, la Realitatea TV, că obiectivul iniţial al filajului de la Paris a avut-o iniţial drept ţintă pe şefa DIICOT, Alina Bica. Preşedintele a afirmat că a discutat în aceste zile cu şefii serviciilor de informaţii despre modul în care a apărut articolul din presa germană privind dosarul de corupţie EADS şi despre filajul făcut la Paris. Băsescu le-a cerut directorilor serviciilor să afle cine a urmărit-o pe Alina Bica şi pe Elena Udrea.

31 oct. 2014, 20:16
Băsescu: Este clar că Alina Bica a fost supravegheată. Am cerut serviciilor să-mi spună cine a făcut filajul

Am discutat ieri şi astăzi cu şefii celor două servicii. Am discutat şi tema EADS, cu acel freelancer ce a lansat-o din Germania şi tema urmăririi Elenei Udrea şi Alinei Bica la Paris. Le-am cerut să-mi spună cine a făcut acel filaj. Este clar că nu au fost paparazzi. Aceştia ar fi valorificat rapid fotografiile. Este greu de explicat de ce facturile doamnei Bica au fost luate în februarie, iar cele ale Elenei Udrea de-abia în septembrie. Le-am spus: ‘Dacă nu-i filaj românesc, la puterea pe care o aveţi, să-mi spuneţi cine l-a făcut!‘ „, a declarat Traian Băsescu.

Acesta susţine că ţinta filajului din februarie a fost în procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica. „Este evident că doamna Bica a fost supravegheată. Pentru ea s-au luat facturile în februarie. Elena Udrea a venit ca un bonus după ce şi-a depus candidatura pe 22 septembrie, când a devenit de interes”, a apreciat preşedintele.

El a exclus posibilitatea ca cei care au fotografiat-o pe Alina Bica să fi avut misiunea de a o proteja. „Prin lege, protecţia ei o asigură doar SPP. În rest, este supraveghere şi, dacă este fără mandat, este ilegală„, a spus şeful statului. Întrebat cum ar reacţiona dacă serviciile i-ar spus că fotografiile au fost realizate de către paparazzi, Băsescu a răspuns: „O să râd. O să râdem toţi atunci (…) Puţini au fost aceia care cred că-i o operaţiune de paparazzi. Este prea profesionistă şi atunci aceste servicii pe care le creditez cu valoare trebuie să lămurească cine a făcut filajul. Nu pot să cred că un stat care s-a angajat să vegheze la securitatea cibernetică a Ucrainei nu ştie la ora asta care este PC-ul de pe care s-a făcut acel site„.

Traian Băsescu a relatat şi modul în care şefii serviciilor secrete văd scandalul izbucnit în urma publicării fotografiilor. „În mod categoric, nu le convine dezbaterea şi ar fi vrut să nu se vorbească despre acest lucru. Nici mie nu-mi convine, dar preşedintele nu are alte instrumente”, a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat că seriviile secrete trebuie să comunice mai mult cu societatea, într-un proces de transparentizare ce ar avea ca rol reducerea temerilor oamenilor faţă de serviciile secrete şi puterea pe care ar avea-o acestea. „Am senzaţia uneori că au nişte precepte greşite, cât de secret trebuie să fie un serviciu secret (…) Secretul are o limită, până la limita când începe să stârnească teamă. Serviciile trebuie să aibă o comunicare publică chiar şi nespunând nimic”, a apreciat preşedintele.

El a amintit că proiectul noii legislaţii referitoare la serviciile secrete a rămas în Parlament din 2006 fără a fi dezbătut. Băsescu susţine că dezbaterea ar trebui reluată, însă pe un proiect modificat. Astfel ar trebui să fie menţinută militarizarea serviciilor. „Trebuie lăsate aşa pentru că militarizarea face clară evoluţia carierei”, a spus Băsescu. Pe de altă parte, este nevoie de un control parlamentar mult mai eficient decât cel exercitat până acum. „Ăştia ai noştri din comisiile parlamentare de control ies şi recită ce le dau directorii de servicii. Nici nu se pricep şi nici nu ai chef”, consideră preşedintele României.

Pe internet au circulat mai multe fotografii în care care candidatul PMP la alegerile prezidentiale, Elena Udrea, apare alături de procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, la plimbare prin Paris. Pozele ar fi fost realizate în luna februarie a acestui an, scrie site-ul joscenzura, unde au fost postate imaginile, dar care, la câteva ore, a fost şters. Împreună cu cele două, s-a aflat şi Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii. Fotografiile au fost date publicităţii la o zi după apariţia în ediţia germană a publicaţiei Huffington Post a informaţiilor despre o posibilă implicare a Elenei Udrea în dosarul EADS.

„Fetele s-au distrat foarte bine si au spart cateva zeci de mii de euro. O apropiere intre un om politic controversat, Elena Udrea, o fosta seja de institutie de stat cu buget dirijat discretionar si o procuroare-sefa pusa politic care ar trebui sa lupte impotriva coruptiei politice si a crimei organizate. Aceste imagini zac in mai multe redactii din Bucuresti. Au fost tinute la sertar in urma unor presiuni de neimaginat”, a scris site-ul joscenzura, care însă la câteva ore, de la postarea fotografiilor, a fost şters de autorii acestuia.

Imaginile, conform sursei citate, ar fi fost realizate în februarie 2014, când Udrea era simplu membru PMP.

În plus, site-ul a prezentat documente de cazare din care rezulta ca Elena Udrea a fost cazata la Hotel Le Bistro Paris in perioada 13-16 februarie 2014, iar Alina Bica – in perioada 14-16 februarie 2014.