Băsescu face portretul-robot al viitorului preşedinte: Să fie crescut în democraţie. Eu am învăţat democraţia

Traian Băsescu a făcut, la Adevărul Live, portretul-robot al candidatului ideal pentru postul de preşedinte al ţării. Actualul şef al statului susţine că România are nevoie de un om care să fi fost crescut şi educat după 1989, dar care să fi probat că a făcut ceva util pentru ţară şi să nu-şi obţinut averea după ce a intrat în politică.

23 apr. 2014, 10:16
Băsescu face portretul-robot al viitorului preşedinte: Să fie crescut în democraţie. Eu am învăţat democraţia

Traian Băsescu a evitat să spună care sunt cei care ar putea să ocupe funcţia supremă în stat preferând să enumere un set de calităţi necesare. „Nu mai fac greşeala de a enumera candidaţi ai dreptei. De fiecare dată am omis pe cineva şi apoi mi-a părut rău. Prefer să fac un portret-robot”, a spus preşedintele.

„Trebuie să fie un om care deja a probat că a făcut ceva pentru ţara aceasta. Nu poţi să pui un începător care nu a lăsat nimic de pe urma lui în vârful statului. Trebuie să fie un politician care să aibă suficientă experienţă politică. Trebuie să fie un politician care nu a avut nimic în comun cu fostul regim. Eu am învăţat democraţia, hai să alegem unul care vine gata învăţat, crescut în democraţie. Nu spun neapărat să aibă 25 de ani, poate să fie la peste 40 de ani, undeva acolo, dar să nu fi trăit în societatea acea care ne făcuse asistaţi şi dependenţi de stat, să fi trăit mai mult în perioada de după Revoluţie. Mi-ar plăcea să fie un om cu capacitate de negociere politică, nu ca mine din când în când, când am avut nevoie să formez guvernele, ci tot timpul.”, a enumerat Băsescu.

Listei a adăugat capacitatea constantă de negociere politică şi condiţia ca respectivul candidat să nu se fi îmbogăţit după intrarea în politică. „Dacă a intrat în politică cu un apartament să candideze cu un apartament. Dacă a intrat cu Mercedes, foarte bine. Să candideze cu Mercedes”, a spus preşedintele.

La întrebarea trimisă de un cititor dacă Daniel Morar întruneşte aceste calităţi, Traian Băsescu a răspuns afirmativ.

În schimb, Băsescu a avertizat asupra riscurilor ca Victor Ponta să ajungă la toamnă şef al statului. „Un stat în care PSD va obţine preşedinţia va fi un stat cu o preşedinţie controlată de baroni, cu o preşedinţie vulenrabilă”, a comentat Băsescu.