Băsescu: I-am propus premierului să nu bage acum acciza la benzină, ci la mijlocul anului. Dar a refuzat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că, la întâlnirea pe care au avut-o la Palatul Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza majorată la carburanţi de la 1 ianuarie 2014, iar dacă nu se închide bugetul să o introducă de la 1 iunie, însă primul-ministru nu a acceptat. Şeful statului a completat că acciza la benzină nu este necesară, că a fost introdusă de USL pentru a se obţine bani pentru campanii electorale.

05 dec. 2013, 16:42
Băsescu: I-am propus premierului să nu bage acum acciza la benzină, ci la mijlocul anului. Dar a refuzat

„Premierul Victor Ponta a minţit. Nu are nici o obligaţie să introducă această acciză. Era dacă eu semnam memorandumul. Dar Guvernul nu are nici o obligaţie să introducă această acciză. Mai mult, nu e nevoie de această acciză pentru buget. O introduce pentru a obţine bani pentru campaniile electorale, pentru alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Dar ea va avea un impact negativ uriaş, se scumpeşte tot, îi va afecta pe toţi românii şi, cel mai mult, pe cei mai săraci dintre săraci”, a afirmat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele ţării a spus că i-a făcut o propunere premierului. Astfel, i-a propus ca alternativă să introducă acciza la benzină la jumătatea anului, în cazul în care observă că nu sunt încasări la bugetul de stat.

„I-am propus premierului: nu introdu acciza de la 1 ianuarie şi, dacă nu se închide bugetul, introdu de la 1 iunie. I-am zis aşa, ca alternativă, să nu introducă acum acciza, să vadă cum merg încasările bugetare. Dacă la mijlocul anului nu stăm bine la încasările bugetare, atunci introduci acciza. Dar a refuzat şi acest lucru. Atunci mi s-a consolidat ideea că o introduce pentru partid, pentru a obţine bani pentru campanii electorale„, a mai afirmat şeful statului.

VEZI SI: Băsescu: Ponta este un premier profund corupt, încearcă să-şi ascundă corupţia sub acuzaţii

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de „inflexibilă”, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.