Băsescu, întrebat dacă ar contribui financiar la achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului”: „Sincer, nu!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, joi, că procedura de achiziţie publică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" nu i se pare cea mai potrivită şi că opera ar trebui cumpărată direct de statul român.

06 mai 2016, 05:49
Băsescu, întrebat dacă ar contribui financiar la achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului”: „Sincer, nu!”

Întrebat dacă ar fi dispus să contribuie cu bani la subscripţia publică demarată de statul român pentru ”Cuminţenia Pământului”, Traian Băsescu a răspuns: ”Sincer, nu!”, potrivit news.ro.

Fostul preşedinte a spus că Guvernul trebuia să cumpere direct opera de artă, fără a recurge la subscripţie. „Cred că procedura trebuia făcută altfel. Trebuia o achiziţie a statului„, a spus Băsescu.

Acesta a amintit că posibilităţile de vindere a sculpturii de către proprietarii actuali erau oricum limitate. „Dacă nu aveau bani (Guvernul – n.red.), opera oricum nu putea fi scoasă din România. Nu cred că a fost cea mai fericită soluţie. Nu spun «nu» de zgârcit, ci din cauza principiului„, a mai precizat fostul şef de stat.

Pe 16 martie, ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura „Cuminţenia Pământului” se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Culturii, primul care a făcut donaţie pentru ”Cuminţenia Pământului”