Băsescu invocă bugetul Apărării drept contraargument la scăderea CAS: Nu-i de joacă cu situaţia regională

Unul dintre argumentele invocate de către preşedintele Traian Băsescu împotriva scăderii CAS este acela că oricum cheltuielile Guvernului vor trebui crescute în 2015 şi la capitolul Apărare, datorită obligaţiilor ce ne incumbă ca stat NATO şi a situaţiei regionale delicate generate de criza ucraineană.

23 iul. 2014, 17:24
Băsescu invocă bugetul Apărării drept contraargument la scăderea CAS: Nu-i de joacă cu situaţia regională

În cadrul declaraţiei în care a prezentat argumentele pentru care a decis să ceară Parlamentului reexaminarea legii de reducere a CAS cu 5%, Traian Băsescu a amintit şi faptul că România va trebuie să aloce mai mulţi bani cheltuielilor în domeniul apărării. Băsescu a amintit acceptarea României în NATO a fost condiţionată de alocarea anuală a 2,38% din PIB, redusă ulterior la 2% către cheltuielile în domeniul apărării naţionale, prag pe România nu l-a atins încă.

„Nu ştiu dacă Guvernul va atinge 2% din PIB, dar o creştere de 0,3-0,5% trebuie să se facă. Asta înseamnă cel puţin 2 miliarde în plus pentru apărare„, a declarat Traian Băsescu.

Acesta a arătat că România nu mai poate trena aceste cheltuieli suplimentare deoarece aliaţii nord-atlantici vor deveni nemulţumiţi. În plus, războiul civil din Ucraina a adus riscuri suplimentare de securitate pentru ţara noastră.

 „România cere aliaţilor să dizloce nave în Marea Neagră şi mijloace militare în bazele româneşti, iar asta înseamnă costuri suplimentare pentru ei. Nu poţi să ceri altora costuri suplimentare când tu nu-ţi respecţi propriile tale angajamente pentru propria ta securitate. Ştiu foarte bine abordarea partenerilor noştri, în mod deosebit a marilor puteri. Spun: ‘Da, dar voi ce faceţi pentru securitatea voastră?’. Deci este clar că anul viitor trebuie să avem o creştere importantă a bugetului Apărării. Nu-i de joacă cu situaţia în care ne aflăm iar situaţia regională nu ne permite să nu ne apropiem, dacă am putea, ar trebui să avem 2%, dar nu ne permitem să nu ne apropiem de 2% în alocarea pentru cheltuielile de apărare”, a avertizat Traian Băsescu.