Băsescu: Ponta, Antonescu şi Zgonea ar trebui să demisioneze

Traian Băsescu a declarat, vineri, că premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze după ce, marţi, în Parlament, s-au votat modificările la Codul Penal, potrivit România TV. Premierul Victor Ponta nu a vrut să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

13 dec. 2013, 09:26
Băsescu: Ponta, Antonescu şi Zgonea ar trebui să demisioneze

Antonescu, Ponta, Zgonea ar trebui să demisioneze imediat după ce s-a întâmplat (n.r. – modificarea Codului Penal şi legea amnistierii) pentru a se îndrepta lucrurile. Răul făcut este atât de mare! Avem soluţii politice de a ni se da o nouă şansă, de a fi consideraţi un stat civilizat. Cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă un pas înapoi. Oricât l-am plimbat pe Ponta pe la cancelariile străine, acesta rămâne şi cu lovitura de stat din vară, şi cu plagiatul, şi cu aceste modificări care sunt o lovitură la justiţie. Oricât l-am plimba prin lume, va fi primit cu flori prin Africa, dar în Europa, America, Canada va fi privit ca un om care are probleme„, a declarat Traian Băsescu, vineri, într-o emisiune la B1 TV.

Şeful statului a mai precizat că presiunea pentru modificarea Codului Penal şi legea amnistierii a venit de la baronii locali, preşedinţi de consilii judeţene şi mulţi primari.

Şeful statului a mai spus că aranjamentul între Victor Ponta şi Crin Antonescu pe legea amnistiei şi graţierii şi pe Codul Penal s-a făcut luni, iar această modificare a Codului Penal dă liber la corupţie.

Traian Băsescu a declarat, vineri, că poate „confirma” că atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu au ştiut de modificările la Codul Penal, „aranjamentul” fiind făcut luni, înainte de plecarea premierului la Johannesburg.

Omul acesta (Victor Ponta – n.r.) minte, oricum a minţit şi ieri, şi pe români. Şi Crin Antonescu la fel. Şi ieri a minţit, când s-au făcut că dau înapoi. Amândoi au ştiut foarte bine. Aranjamentul între Ponta şi Antonescu pe legea amnistiei şi pe Codul Penal s-a făcut luni. Amândoi au ştiut foarte bine. Astăzi (vineri – n.r.) vă pot confirma că s-au înţeles ca în timp ce Ponta era la Johannesburg, aceste legi să treacă„, a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 TV.

Şeful statului a mai spus că Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu sunt „marii aranjori ai jocului”. „Nu vă uitaţi că au dat sarcină unui şmenar politic, cum e Zgonea sau Iordache„, a mai spus el.

CITEŞTE ŞI: Crin Antonescu: Traian Băsescu procedează necinstit, vulgar şi iresponsabil

Şeful statului a adăugat că modificările la Codul Penal dau liber la corupţie, iar 90% dintre parlamentarii care au votat aceste legi habar n-au ce au votat. Băsescu a amintit şi de avertismentele lansate de comunitatea internaţională.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii. Imediat, comunitatea internaţională a avut poziţii critice la adresa Parlamentului României, după votul de modificare a Codului penal.