Băsescu: Propunerile ministrului Toader la legile Justiţiei, perfectibile. Nu susţinem decizia de respingere a proiectului

Partidul Mișcarea Populară consideră că propunerile de modificare a legilor Justiției făcute de ministrul Tudorel Toader sunt perfectibile și nu susține decizia celor 10 magistrați din CSM privind respingerea proiectului, a declarat, marți, președintele PMP Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
03 oct. 2017, 14:24
Băsescu: Propunerile ministrului Toader la legile Justiţiei, perfectibile. Nu susţinem decizia de respingere a proiectului

„În privința legilor Justiției, poziția noastră este foarte clară. Susținem varianta propusă de cei 8 (magistrați — n.r.) din CSM și nu varianta prin care s-a dat vot negativ de către cei 10 procurori și judecători prin care se respinge, practic, orice legat de pachetul de modernizare a Justiției pe care l-a transmis Tudorel Toader. Cei 10 au acționat la ordinul procurorului general care a făcut în CSM un apel la solidaritatea Consiliului pentru respingerea, pentru votul negativ al acestor legi. Noi suntem de partea celor 8”, a afirmat Traian Băsescu, după ședința Comitetului Executiv Național al PMP, potrivit Agerpres.

El a spus că propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader sunt „perfectibile”, iar cei 8 magistrați din CSM sunt „oameni cu experiență”.

Băsescu a explicat că PMP susține propunerea privind majorarea criteriilor de vechime pentru accederea în funcția de judecător. „Majorarea termenelor vechimii este corectă pentru că ai nevoie de experiență ca judecător, dar și de viață ca să îi spui unui om că urmează să se ducă 20 de ani la închisoare”, a opinat Băsescu.

O altă propunere din pachetul de legi ale Justiției cu care PMP este de acord este cea referitoare la faptul că secțiile de judecători și procurori să facă analiza separat asupra unui judecător sau procuror acuzat de abateri disciplinare. „Sunt meserii diferite”, a explicat Traian Băsescu.

De asemenea, PMP este de acord și cu modul în care abordează proiectul răspunderea judecătorilor și a procurorilor, introducând, pe lângă rea credință, și responsabilitatea pentru gravă neglijență, dar și cu prescripția răspunderii magistraților la fel cu cea prevăzută în dreptul comun, după cum a menționat Traian Băsescu.

PMP susține și ca atunci când un procuror vrea să treacă judecător el „să o ia de la bază”. „Să fii judecător este cu totul altă meserie decât cea de procuror. De aceea, susținem punctul de vedere că trecerea de la procuror la judecător nu se poate decât de la bază”, a declarat președintele PMP.

În schimb, PMP nu este de acord cu eliminarea șefului statului din procesul de numire a procurorilor și nici cu trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției.

„Nu suntem de acord cu trecerea Inspecției Judiciare pentru că trebuie să fie independentă, iar garanția independenței Inspecției Judiciare este existența acesteia în afara Ministerului Justiției și în afara CSM. Ceea ce noi propunem este ca membrii Inspecției Judiciare să fie aleși de magistrați, cum se fac alegerile la CSM, să aibă un mandat de 9 ani și să fie o instituție independentă în afara CSM și a Ministerului Justiției. Sigur, aici viziunea noastră e că un om care candidează pentru funcția de inspector la Inspecția Judiciară să aibă cel puțin 18 ani de activitate, încât, la terminarea mandatului de 9 ani, să fie un om care iese la pensie. Asta îi va da independență totală în deciziile pe care le va lua și, de aceea, susținem că ideea lui Tudorel Toader de a muta Inspecția Judiciară la Ministerul Justiției este una proastă”, a explicat Băsescu.

Fostul șef al statului a spus că nu este de acord nici cu înființarea unei secții speciale pentru anchetarea judecătorilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Un alt lucru cu care nu suntem de acord este să se înființeze în Parchetul de pe lângă ÎCCJ o secție specială care să îi ancheteze pe procurori și judecători, (…) pentru că îi aduci pe procurori și judecători sub controlul ÎCCJ”, a subliniat Traian Băsescu.