Băsescu râde de Rozalia Biro: Nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii BIPEZI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că Rozalia Biro, propusă de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Culturii, este nepotrivită pentru acest post cheie întrucât are mari probleme de înţelegere a limbii române. De altfel, în CV-ul Rozaliei Biro, limba română era trecută la rubrica "limbi străine", chestiune care a fost, aparent, o greşeală a persoanei care a redactat documentul.

01 aug. 2014, 15:23
Băsescu râde de Rozalia Biro: Nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii BIPEZI

Traian Băsescu a explicat că nu ar fi avut nicio rezervă să aprobe numirea Rozaliei Biro la un minister în care aceasta să îşi poată valorifica pregătirea de economist, dar o consideră nepotrivită pentru Ministerul Culturii, după ce a fost „victima” unei farse în timpul căreia a spus că nu are niciun biped în familie. 

„De la doamna Rozalia Biro a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi am aflat tot zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Avem o problemă complicată de înţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al guvernului. Ministerul Culturii nu este un minister cu foarte mulţi bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România, iar cultura românească este, în proporţie de 90%, o cultură de limbă română„, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Nominalizările făcute de Victor Ponta la Cultură şi Buget sunt NEPOTRIVITE

Şeful statului a subliniat că opoziţia sa faţă de această numire nu are nicio legătură cu etnia Rozaliei Biro: „Aş vrea să fiu bine înţeles. Am apreciat foarte mult miniştri ca Marko Bella sau Kelemen Hunor, deci nu este vorba despre o observaţie făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară. Dar nu aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe cuprinsul patriei, care arată o neînţelegere deplină a limbii române. Este necesar ca ministrul Culturii să fie un bun cunoscător al limbii române. De aceea exprim rezerve faţă de această nominalizare”.

Traian Băsescu i-a sugerat premierului Victor Ponta să discute cu partenerii săi din UDMR, partid „care are foarte mulţi oameni de cultură care i-ar putea reprezenta cu cinste pe această funcţie”. „Dacă această doamnă era nominalizată la Transporturi, nu aş fi avut nicio ezitare. La Cultură, însă, am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleşu cu această doamnă, sau al lui Liiceanu, sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e biped sau e patruped calul?”, a precizat Traian Băsescu.

Victor Ponta îi răspunde lui Traian Băsescu: Nu vreau să comentez discursul DE CÂRCIUMĂ al domnului Băsescu