Băsescu: SRI este performant pentru că a fost depolitizat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la bilanţul activităţii Serviciului Român de Informaţii pe anul 2013, că SRI a devenit o instituţie performantă pentru că a fost depolitizat. Băsescu a adăugat că şi alte instituţii ale statului ar trebuie mai întâi depolitizate pentru a deveni eficiente, dând exemplul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală care nu reuşeşte să crească nivelul încasărilor bugetare în pofida creşterii economice actuale.

26 mart. 2014, 11:51
Băsescu: SRI este performant pentru că a fost depolitizat

„Ca şef al statului şi preşedinte al CSAT, pot spune că România are un serviciu de informaţii performant ce şi-a atins toate obiectivele fie că este vorba de combaterea corupţiei, a criminalităţii organizate, fie de lupta antiteroristă, contraspionaj”, a declarat Traian Băsescu.

Principalul motiv ale performanţei SRI este, în opinia preşedintelui, reuşita procesului de depolitizare a instituţiei. „Este un serviciu ce n-a mai ‘beneficiat’ de influenţa partidelor. Serviciul s-a extras din aşa-numita protipendadă locală. Şefii locali ai SRI nu au mai stat la masă cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu procurorul-şef din judeţm cu judecători sau preşedinţi de partid. SRI a avut o conduită specifică ce inspiră respect. Văd SRI ca pe un club de oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara. Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat – SRI, DNA, DIICOT şi altele – performanţa a apărut”, a spus Băsescu.

Acesta a spus că, la preluarea primului său mandat de preşdinte al României, „directorul SRI de atunci folosea maşină de la Sorin Ovidiu Vântu, Serviciul era amestecat frecvent în scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era doar maior”.

Drept contraexemplu, Traian Băsescu a menţionat ANAF-ul care nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor tocmai datorită faptului că numirile la vârful acestei instituţii au fost politice. „Ne plângem că nu adunăm veniturile programate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF-ul şi veniturile vor creşte! Am spus-o în timpul tuturor guvernelor, dar nici un partid nu a reuşit să reziste politizării”, a mai spus Traian Băsescu.