Băsescu: Susţinerea FIDESZ pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, amestec grosolan în treburile interne ale României

Traian Băsescu a explicat într-un interviu pentru o publicaţie maghairă de ce va vota PMP pentru excluderea FIDESZ, formaţiunea lui Viktor Orban, din Partidul Popular European. Traian Băsescu exclude orice discuţie despre autonomia Ţinutului Secuiesc şi acuză FIDESZ că intervine pentru schimbarea ordinii constituţionale în România.

RomaniaTV.net
12 mart. 2019, 07:46
Băsescu: Susţinerea FIDESZ pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, amestec grosolan în treburile interne ale României

Traian Băsescu a redat pe Facebook interviul pe care i l-a dat luni, după votarea în Consiliul Naţional al PMP pentru excluderea FIDESZ, jurnalistului maghiar Kulcsar Arpad. 

1. Domnul Basescu a zis ca locul lui Fidesz nu este in EPP, ci intre marxisti. La cine se referea domnul Basescu mai exact?

R. Informaţia este greşită, atunci când m-am referit la partidele marxiste din UE, care îşi spun partide progresiste, nu m-am referit la FIDESZ.

2. Ce este mai problematic, ca Fidesz sustine autonomia Tinutului Secuiesc sau ca nu respecta contractele europene?

R. Ambele aspecte sunt în mod egal problematice pentru FIDESZ şi iată de ce:

a) Susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc: 

– Contravine Constituţiei României, iar susţinerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei şi ai FIDESZ este un amestec grosolan al ţării vecine în treburile interne ale României;

– În perioada când România s-a aflat sub ocupaţia URSS, prin voinţa lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea a fost desfiinţată în 1968, la câţiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a ţării. Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică. 

b) Toate statele membre ale UE au negociat, au semnat şi au ratificat în parlamentele naţionale Tratatul de Aderare. În Tratat sunt menţionate competenţele exclusive ale UE şi competenţele partajate între UE şi guverne. Din moment ce un astfel de Tratat a fost ratificat, ţara, oricare ar fi ea, a cedat o bună parte din suveranitate către UE. Din păcate, FIDESZ a accentuat în ultimii ani un discurs suveranist care nu este corespunzător statutului de stat membru UE.

c) Şi mai aveţi voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiţi de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeţi că impresionaţi? Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi.

3. Mai sunt partide care trebuie excluse din EPP? De pilda aliatul lui Fidesz din Romania, UDMR?

R. UDMR este un partid românesc ce reprezintă parte din cetăţenii români de etnie maghiară, partid cu care partidele din România au găsit întotdeauna soluţii care să consolideze drepturile celor 18 minorităţi ce trăiesc pe teritoriul României. Cred că apartenenţa UDMR la PPE este un lucru bun, la fel cum consider că este un lucru bun că UDMR este în Parlamentul României.

4. Aveti cumva propuneri despre cine ar trebui sa devina membru in EPP in locul lui Fidesz? Totusi, partidul european va pierde cam 12 europarlamentari in cazul Excluderii, cumva trebuie inlocuiti acei europarlamentari, nu?

R. FIDESZ nu va putea fi înlocuit în PPE, dar nimic nu este pierdut. Este posibil ca până pe 20 martie, chiar FIDESZ să aibă o perioadă de reflecţie şi să-şi ajusteze parte din abordările anti-europene, ceea ce ar putea duce la o reanalizare a PPE cu privire la excluderea FIDESZ.

5. Cine este forta politica din Ungaria acum cu care se poate coopera cel mai bine?

R. Socialiştii de la voi nu-mi plac. Eu am fost un om politic ce a avut o bună relaţie şi cu Victor Orban, şi cu FIDESZ. Dar pentru mine orice bună relaţie se încheie atunci când încerci să încalci ordinea constituţională a ţării mele.

Colegiul Naţional al PMP a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, să dea un mandat de susţinere propunerii de excludere a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, din PPE.

„Nu vă spun cum să votaţi, dar eu voi supune la vot mandatul domnului Eugen Tomac la această întâlnire a PPE în care se stabileşte soarta Fidesz-ului. În opinia mea, Fidesz-ul care guvernează Ungaria încalcă grav Tratatul de la Lisabona, Tratatul UE, nu acceptă să mai respecte ce a semnat la aderare. Că a fost de acord şi cu competenţele partajate în care are prioritate UE, şi cu competenţele exclusive şi cu Justiţia, cu libertatea presei, cu toate cele. Deci, după părerea mea, a tolera în interiorul PPE un astfel de comportament la un partid care guvernează este o eroare”, a precizat Traian Băsescu.

Citeşte şi: PMP l-a mandatat pe Eugen Tomac să voteze pentru excluderea Fidesz, partidul lui Viktor Orban, din PPE