Bashar al-Assad: Israelul nu se deosebeşte de Stat Islamic sau Al-Qaida

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat în cadrul unui interviu pentru un tabloid rus că Israelul susţine grupări teroriste în cadrul războiului sirian, ca parte a unei strategii pentru a evita înapoierea Platoului Golan şi a accelera "invazia" Turciei, citează site-ul ziarului Haaretz.

18 oct. 2016, 13:41
Bashar al-Assad: Israelul nu se deosebeşte de Stat Islamic sau Al-Qaida

Statul israelian acţionează asupra „subminării” Siriei prin susţinerea „terorismului”, a afirmat preşedintele Basar al-Assad.

„Nu există nici o contradicţie între Israel şi orice altă organizaţie precum Frontul al-Nusra (redenumită recent Jabhat Fateh al-Sham), Stat Islamic sau orice altă organizaţie afiliată Al-Qaidei”, a adăugat preşedintele sirian.

Acesta a fost răspunsul liderul sirian la una dintre întrebările puse de reporterul rus care l-a intervievat.

„Pentru mine, este un lucru foarte ciudat”, a spus reporterul rus, „Daesh, SI, nu au ameninţat vreodată Israelul prin ideologia lor, iar Israelul, la rândul său, nu constituie un pericol pentru aceştia. Este ca un fel de înţelegere, poate nu chiar prietenie, ci neutralitate. De ce credeţi ca asta e situaţia? Şi care este rolul Israelului în cadrul acestui război?”.

Assad a răspuns deschis acestei întrebări: „Oricine, orice terorist care are asupra sa o armă şi începe să ucidă şi să distrugă pe teritoriul statului sirian, este susţinut de Israel, chiar dacă indirect prin suport logistic al frontierei, sau uneori prin intervenţie directă a Israelului împotriva Siriei, în diferite zone ale acesteia”.

Aşa cum Bashar al-Assad a prezentat, Israelul a adoptat această aşa numită politică „din cauza faptului că Israel este duşmanul nostru, pentru că ne ocupă teritoriul, şi privesc Siria precum un duşman, desigur, iar ei consideră că dacă pot submina poziţia Siriei şi o pot slăbi ca întreg, ca societate, ca Armată, ca stat, acest lucru va preveni adoptarea păcii de către statul israelian, pentru că preţul acesteia este returnarea Înălţimilor Golan Siriei. Astfel, din punctul lor de vedere, Siria are o altă preocupare în momentul prezent”.

În cadrul interviului, acesta a mai spus că incursiunea Turciei în nordul Siriei a fost o „invazie” şi a acuzat statul de susţinere a SI chiar dacă afirmă că se opun reţelei teroriste, în cadrul războiului sirian.

„Este ridicol”, a confirmat reporterul, „Afirmaţiile lor sunt ridicole, când spun că luptă împotriva SI. Ei au creat SI”.

De la începutul războiului civil din Siria, apariţiile publice şi în presă ale preşedintelui sirian au fost limitate, Rusia a rămas însă unul dintre aliaţii săi loiali, pe parcursul conflictului.