Bătaie şi proteste la Curcani: Un candidat a spart urnele. Oamenii au cerut anularea votului VIDEO

Un candidat la Primăria din Curcani, judeţul Călăraşi, însoţit de patru persoane, a devastat duminică dimineaţă o secţie de votare din localitate şi a agresat mai multe persoane, relatează România TV. El a fost ridicat de poliţişti, însă susţinătorii acestuia s-au adunat în faţa şcolii unde se află secţia de votare şi au protestat, solicitând anularea scrutinului pe motiv că alegerile au fost fraudate. Oamenii au acuzat faptul că unii alegători au primit mai multe buletine de vot.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 07:24

UPDATE 20.10 La secţia 3 din comuna Curcani, comisia de votare a solicitat la BEJ Călăraşi prelungirea cu două ore a perioadei de votare, până la ora 23. Deocamdată, răspunsul oficial nu a venit. După ora 18, numărul celor care stau la coadă a crescut şi mai mult.

UPDATE 16.25. La secţiile de votare, s-au format cozi interminabile. Discuţiile între votanţi sunt adeseori tensionate, aceştia acuzându-se că nu respectă rândul şi că vor să se bage în faţă.

UPDATE 14.20 După 15 minute de la reluarea voturilor, au apărut noi acuzaţii de fraudă. Oamenii acuzau că una dintre ştampile ar fi dispărut. Alegătorii dădeau vina pe oamenii fostului primar. Unii alegători au cerut din nou oprirea procesului de votare. După câteva minute s-a constatat că ştampila nu dispăruse.

Procesul electoral a fost întrerupt pentru câteva ore, începând cu ora 9.00, în urma unui incident creat de unul dintre candidaţii de la primărie, care a distrus nouă urne din cele trei secţii de votare. Imediat după incident, acesta a fost identificat şi reţinut. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri, informează MAI.

UPDATE 14.00 Votul a fost reluat la Curcani, după ce a fost suspendat aproximativ cinci ore. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Călăraşi, votul a fost reluat după ce cele aproximativ 400 de voturi exprimate înainte de incidente au fost sigilate, iar urnele distruse au fost înlocuite. După ora 21.00, la încheierea procesului electoral, se va lua o decizie în ceea ce priveşte voturile exprimate înainte de izbucnirea scandalului. Alegătorii din Curcani au încetat protestele şi s-au aşezat la coadă, fiind supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti.

UPDATE 13.10 Susţinătorii candidatului care a distrus urnele solicită în continuare anularea voturilor exprimate până la incidentele care au dus la suspendarea procesului de votare. Ei vor ca votul să aibă loc peste două săptămâni. Opozanţii primarului aflat în funcţie îl acuză pe acesta de tentativă de fraudare a votului, după ce o persoană ar fi încercat să introducă în urne mai multe buletine. Aceştia sunt în continuare foarte iritaţi, scandează „Nu votăm!” şi „Hoţii!” şi nu este exclus ca lucrurile să degenereze din nou. În schimb, susţinătorii primarului sunt nemulţumiţi că nu pot vota şi cer reluarea scrutinului.

UPDATE 13.05  Biroul Electoral a decis reluarea votului, după ce poliţiştii vor încheia cercetările pe care le desfăşoară în incinta secţiilor de votare.

UPDATE 13.00 Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Călăraşi, candidatul care a distrus urnele este audiat, fiind acuzat de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri. „Un candidat la primăria Curcani, de 42 de ani, membru al unei formaţiuni politice a intrat în secţiile 1, 2 şi 3 din clădirea şcolii generale şi a distrus trei urne de vot. Nu au fost agresaţi membrii secţiei de votare, iar în prezent bărbatul este audiat pentru comiterea infracţiunii de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, Ramona Tudor.

UPDATE 12.45 Candidatul PDL la şefia CJ Călăraşi, Stelian Fuia, aflat la faţa locului, acuză tentativă de fraudă în comuna Curcani.

UPDATE 12.40 Protestatarii cer să fie închise şi celelalte două secţii de votare care funcţionează în şcoala din localitate.

UPDATE 12.30 În faţa secţiei, zeci de oameni, susţinători ai candidatului care a spart urnele în cursul dimineţii, protestează şi acuză că s-a furat la vot.  Ei spun că cel pe care îl susţin a devastat secţia după ce a aflat că s-a fraudat votul, mai multe persoane primind în plus buletine de vot. Mai mult, ei sunt nemulţumiţi că poliţiştii l-au ridicat şi dus la audieri pe candidat.

Protestatarii cer anularea scrutinului şi reluarea votului peste două săptămâni.  Aceştia strigă „Hoţii!”. Ei au sărit gardul şi au pătruns în curtea şcolii unde se află secţia de votare.

Candidatul Alianţei Popular Creştine a dat buzna duminică dimineaţa în secţia de votare şi a spart mai multe urne. Împreună cu cei care îl însoţeau, el a agresat mai multe persoane din secţia de votare.

Potrivit România TV, în momentul în care preşedintele secţiei şi membri ai comisiei au intervenit, candidatul a început să-i înjure şi să-i lovească cu pumnii.

Poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele, însă agresorii au reuşit să fugă, fiind prinşi după două ore şi duşi la audieri. Urmează să se decidă dacă agresorii vor fi reţinuţi şi dacă se va propune arestarea lor preventivă.

A fost nevoie de intervenţia ambulanţei pentru a-i acorda îngrijiri medicale uneia dintre persoanele agresate.

Secţia de votare a fost închisă după incident, alegătorii fiind îndrumaţi către o altă secţie de votare din localitate.