Bătrână moartă, în sicriu, ţinută în afara bisericii. Reacţia Arhiepiscopiei

O fotografie şi un mesaj postat pe pagina de Facebook au devenit virale. O femeie din satul Filipeşti, Bacău, a murit şi preotul ar fi refuzat să îi primească sicriul în biserică, ţinând slujba afară, cu moarta pe scaun pentru că aceasta era săracă. Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului neagă acuzaţiile şi spune că totul s-ar fi întâmplat deoarece preotul din localitate a suferit o intervenţie chirurgicală, iar cel care îl înlocuia a întârziat.

RomaniaTV.net
08 ian. 2019, 08:05
Bătrână moartă, în sicriu, ţinută în afara bisericii. Reacţia Arhiepiscopiei

Sute de comentarii au însoţit fotografia şi postarea, unele dintre ele fiind ale oamenilor care au cunoscut familia. Soţul femeii, care fusese îngropat cu două zile înaintea ei, a avut parte de acelaşi tratament, sicriul fiind ţinut afară.

Sătenii spun că asta s-a întâmplat pentru că familia era una nevoiaşă şi nu a plătit taxa la biserică. Dar că nu preotul a luat decizia de a ţine moarta afară, ci o anume Tinca, femeia care vinde lumânări în biserică.

Preot Daniel Alexandru Zamfir, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a declarat însă că de fapt moarta a stat pe scaune 23 de minute, în urmă cu o săptămână, în ziua înmormântării. Iar asta s-a întâmplat pentru că preotul din sat a avut o operaţie şi a trebuit să ajungă alt preot, care a întârziat.

Oficialul Arhiepiscopiei spune că biserica a făcut gratuit înmormântarea şi se abţine să comenteze afirmaţiile celor din sat care au postat replici la fotografia publicată pe facebook.

„Luăm act cu regret de faptul că pe rețeaua de socializare a apărut o postare legată de o înmormântare din Parohia Filipești, Protopopiatul Onești, care a determinat comentarii răutăcioase din cauza dezinformării. Menționăm faptul că preotul paroh al Parohiei Filipești, deoarece a suferit o intervenție chirurgicală, a fost suplinit la cele două înmormântări din zilele de 5 și 6 ianuarie 2019 de preotul paroh al Parohiei Slobozia, Protopopiatul Onești.Serviciile religioase au fost organizate cu sprijinul comunității, înmormântările au fost oficiate la ora la care s-a stabilit și nu a fost perceput niciun onorariu, dat fiind faptul că amândoi decedații erau cazuri sociale cunoscute, fiind în atenția Bisericii și a comunității locale. Ne pare rău pentru faptul că se folosesc și astfel de momente pentru a denigra și dezinforma!”, au precizat oficialii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, potrivit observator.tv.