BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, dând naștere la speranțe că băncile grecești vor putea să se redeschidă după mai mult de două săptămâni de vacanță, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
16 iul. 2015, 14:45
BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro

În conferința de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a confirmat că BCE va majora finanțarea de urgență pentru băncile grecești cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Decizia BCE vine după ce Parlamentul grec a votat în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, deschizând calea pentru un nou program de asistență, scrie Agerpres.

„Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată și fără condiții”, a spus Mario Draghi, adăugând că expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului și a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro. Președintele BCE a mai spus că este greu de prezis când vor fi eliminate restricțiile asupra mișcărilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat că este important să fie evitată o panică în rândul deponenților băncilor.

Băncile grecești, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Până acum BCE a menținut plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești la 89 miliarde de euro.