BCE a menţinut dobânda cheie şi programul de achiziţii lunare

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda cheie la 0%, reiterând angajamentul pentru continuarea programului de achiziţii lunare de active cel puţin până la finele anului. Totodată, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la 0,25%, respectiv -0,40%.

07 sept. 2017, 13:40
BCE a menţinut dobânda cheie şi programul de achiziţii lunare

Moneda euro a pierdut o parte semnificativă din avansul consemnat pe parcursul zilei de joi, însă rămâne în creştere faţă de miercuri. Înainte de anunţarea deciziei BCE, euro urcase până la circa 1,199 dolari pe unitate, de la 1,1917 dolari în şedinţa de miercuri. În prezent, euro se tranzacţionează la 1,1971 dolari.

Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale pe o perioadă extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active.

„Cu privire la măsurile neconvenţionale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenţionează efectuarea achiziţiilor nete de active, în ritmul lunar actual de 60 de miliarde de euro, până la sfârşitul lunii decembrie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, şi, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei, în concordanţă cu obiectivul său privind inflaţia. Achiziţiile nete sunt efectuate în paralel cu reinvestirea principalului aferent titlurilor ajunse la scadenţă achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare de active. Dacă perspectivele devin mai puţin favorabile sau în cazul în care condiţiile financiare nu mai sunt în concordanţă cu înregistrarea de noi progrese în direcţia unei ajustări susţinute a traiectoriei inflaţiei, Consiliul guvernatorilor este pregătit să extindă dimensiunea şi/sau durata programului”, spun reprezentanţii BCE.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va face comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi. Analiştii şi investitorii aşteaptă, la conferinţa de presă, detalii referitoare la programul de achiziţii şi, eventual, anunţarea unor privind reducerea programului, în prezent în valoare de 60 miliarde euro pe lună. Surse din BCE au declarat însă pentru Bloomberg că BCE ar putea aştepta până în decembrie ca să anunţe strategia pentru anul viitor, în contextul în care euro s-a apreciat semnificativ faţă de dolar, iar inflaţia din zona euro rămâne sub ţinta băncii centrale.

Inflaţia din zona euro a accelerat la 1,5% în august şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, potrivit datelor semnal publicate recent de Eurostat. Avansul preţurilor de consum, indicator urmărit de BCE, alimentează aşteptările din pieţe referitoare la o eventuală încetinire a tiparniţei de euro. Directorul general al Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a avertizat miercuri că BCE trebuie să pună capăt politicii de relaxare monetară, chiar dacă euro s-a întărit în raport cu dolarul, din cauza apariţiei unor noi bule speculative.