Prima Casă 4: BCR dă drumul la creditele în lei

BCR a început acordarea de credite în lei în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă 4. BCR se aliniază recomandările Băncii Naţionale a României, în scopul eliminării riscului valutar. Şi promite că nu va percepe comision de analiză a dosarului, iar clientii care îşi încaseaza salariul într-un cont BCR, beneficiază de o reducedere de dobândă.

28 feb. 2012, 09:02
Prima Casă 4: BCR dă drumul la creditele în lei

Clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR, beneficiază de o reducere a dobânzii cu 0,2 puncte procentuale faţă de dobânda standard, potrivit unui comunicat al băncii.

Dobânda este variabilă şi este formată din rata de dobândă medie interbancară ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,3%, pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR, sau de  2,5% pe an pentru clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR.
Astfel, pentru un credit de 165.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.173 lei, fiind evident variabilă în funcţie de evoluţia ROBOR.

Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca acceptă până la 3 coplătitori.

„Prin accesarea creditului Prima Casă în moneda în care clientul obţine venitul se elimină riscul valutar, ceea ce este în concordanţă şi cu recomandările Băncii Naţionale a României”  a declarat în comunicat Ioana Mihai, şef Departament Credite Garantate, BCR.

Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine nici o locuinţă în proprietate exclusivă, sau împreună cu soţul ori soţia, indiferent de modul şi momentul în care locuinţa respectivă a fost dobândită. Sunt eligibili şi cei care deţin cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m².

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, egală, iniţial, cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului.

În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare, va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Până în prezent, BCR a acordat credite în valoare de peste 300 milioane EUR, pentru peste 8.200 de familii, în cadrul programului guvernamental Prima Casă 4.

Ritmul de acordare al creditelor Prima Casă este mult mai accelerat în etapa a 4 a în comparaţie cu etapele anterioare“, precizează oficialii BCR, care a început, pe 6 iunie 2011, creditarea în cadrul acestei etape.

Până în prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite în cele 4 etape ale Programului Prima Casă, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane EUR.

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 37.700 EUR, în scădere faţă de prima etapă a programului când valoarea medie a fost de 41.200 EUR. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

Profilul clientului beneficiar ai creditelor acordate prin Prima Casă 4: bărbat tinâr (25-34 ani),  care a luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.