Beijingul l-a convocat pe ambasadorul SUA în China, în scandalul Huawei

Ministerul de Externe chinez l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA la Beijing pentru a "protesta energic" împotriva arestării lui Meng Wanzhou, directorul financiar a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 dec. 2018, 15:38
Beijingul l-a convocat pe ambasadorul SUA în China, în scandalul Huawei

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, este deţinută de la 1 decembrie de Canada, la cererea SUA.

SUtatele Unite, a apreciat Beijingul, trebuie să revină asupra mandatului de arestare pe care l-au emis împotriva lui Meng Wanzhou. China îşi rezervă posibilitatea de a lua măsuri, în funcţie de ceea ce vor face sau nu americanii, a specificat ministrul adjunct al afacerilor externe Le Yucheng ambasadorului SUA, indică MAE chinez.

Potrivit unui procuror canadian, SUA o acuză pe Meng că a ascuns legături existente între compania de telecomunicaţii chineză şi o firmă care încerca să ocolească sancţiunile americane împotriva Iranului. Ea este pasibilă de urmărire penală pentru conspiraţie în vederea fraudării mai multor instituţii financiare, cu o pedeapsă care poate merge până la 30 de ani de închisoare pentru fiecare dintre capetele de acuzare care o vizează.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată, în timp ce tranzita între două zboruri pe aeroportul din Vancouver şi riscă în prezent să fie extrădată în SUA.