Belgia: Pedepse de 8 ani de închisoare pentru falsificatorii de acte de identitate în folosul jihadiştilor

Un tribunal belgian a condamnat la pedepse de până la opt ani închisoare un grup de 14 persoane care au falsificat documente folosite de militanți islamiști în atacurile de la Paris și din Bruxelles, relatează joi media belgiene preluate de Reuters.

19 ian. 2017, 16:37
Belgia: Pedepse de 8 ani de închisoare pentru falsificatorii de acte de identitate în folosul jihadiştilor

Justiția a stabilit că grupul a fabricat circa 2000 de documente, inclusiv cărți de identitate belgiene, spaniole și daneze, care au fost distribuite în întreaga Europă și dincolo de hotarele ei.

Ele au fost folosite de militanți ca Salah Abdeslam, care a fugit după atacurile de la Paris din noiembrie 2015, și Najim Laachraoui, care s-a aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles în martie 2016, a scris Le Soir.

Agenția DPA, care evocă 13 condamnări la închisoare, menționează că o persoană din grup a fost condamnată la muncă în folosul comunității, iar altele au fost amendate cu sume mergând până la 60.000 euro.

Citeşte şi Serviciul german de informaţii avertizează: Jihadiştii vor mai comite atentate în Europa

La 22 martie 2016, 32 persoane au murit și peste 300 au fost rănite în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. În atentate au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor.

Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic și s-au produs după arestarea, la 18 martie, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, de la Paris, soldate cu 130 de morți.

Abdeslam este acuzat că ar fi transportat cu mașina trei atentatori sinucigași care s-au aruncat în aer în apropierea Stade de France, unde avea loc un meci de fotbal Franța-Germania.